Izvor: B92, 26.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstvo u romskim naseljima

Beograd -- Romi koji žive u neurbanizovanim naseljima, bez vode i struje, bez adekvatne zdravstvene zaštite.

Lekari čukaričkog Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" posetili su sva romska naselja u toj beogradskoj opštini, gde su pregledali više od 400 odraslih i dece. Cilj te akcije je bio da se sagleda kompletna zdravstvena situacija u naseljima koja nemaju zadovoljavajuće uslove za život.

"Što se tiče starijih, hronični bolesnici su u pitanju, ne uzimaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << redovno terapiju, delom zato što nemaju novca da kupe lekove ili nemaju novca da doplate lekove koji se inače doplaćuju. Zatim neredovno posećuju lekare", kaže doktorka Dragana Despot.

"Ne pamtim baš kad sam bio kod lekara, ali ova akcija je humana i mnogo dobra. Ja sam sad izmerio pritisak, odličan je. A kod lekara ne idemo jer radimo, nemamo vremena. Osećamo se sad dobro, pa kad zagusti, trčimo, ali onda je možda i kasno", rekao je jedan od stanovnika romskog naselja.

Najsiromašnije romske porodice uglavnom se izdržavaju od dečijih dodataka, socijalne pomoći i niskih penzija. Upoređujući odrasle i najmlađe, deca su bolje zdravstveno zaštićena, ali najveći problem su nehigijenski uslovi života. "Dvadeset godina ovde živimo, nemamo uslove, nemamo kupatilo, nemamo struje, bolesni smo. Moje prvo dete dobilo srčanu manu, umrlo je sa dve godine. Evo i drugo dete ima astmu", svedoči jedna žena Romkinja.

"Tu ima puno pacova, vašljivost u ovim naseljima je velika, pretežno kod dece, higijena kože je loša, imamo i pojavu kožnih bolesti, a u nekim naseljima smo naišli na decu koja imaju hepatitis A, znači zaraznu žuticu. To je sve zbog uslova u sredini u kojoj žive", kaže Despotova.

Poseta romskim naseljima je samo uvod u mnogo veću akciju koju lekari čukaričkog doma zdravlja planiraju da započnu od septembra. Oni su, kao i devedesetak zdravstvenih centara iz cele Srbije, učestovali na konkursu Ministarstva zdravlja za finansijsku podršku namenjenu unapređenju zdravlja Roma. Za nekoliko dana biće poznato koji će se projekti odobriti i dobiti iz budžeta po 500.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.