Zdravstvene ustanove dave se u duvanskom dimu

Izvor: Blic, 28.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstvene ustanove dave se u duvanskom dimu

Tokom ove godine zdravstvena inspekcija naplatila je 84 mandatne kazne od 5.000 dinara zbog pušenja u zdravstvenim ustanovama. Najviše je napisano kazni u državnim bolnicama i domovima zdravlja, dok je privatnicima izrečeno devet mandatnih kazni.

Tokom sledeće godine najavljene su pojačane kontrole ne samo zdravstvene, već i sanitarne i inspekcije rada, koje takođe kontrolišu primenu Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, i to kancelarijama, restoranima, sportskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << halama... Rigoroznije kontrole najavljene su u okviru kampanje koju su pokrenuli Komisija za prevenciju pušenja, Ministarstvo zdravlja, kancelarija za kontrolu duvana i Institut za javno zdravlje Srbije, kako bi upoznali širu javnost o štetnostima duvanskog dima.

– U četvrtak smo u Domu zdravlja na Ubu izrekli dve mandatne kazne zaposlenima. Ubuduće ćemo osim mandatne kazne pismeno obaveštavati direktore ustanova i od njih tražiti da u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzmu protiv zaposlenih odgovarajuće mere i o tome pismeno obavesti inspekciju. Isti postupak će biti i kada u zdravstvenoj ustanovi zateknemo pune pepeljare ili se u prostoriji oseti dim cigarete – kategorična je dr Danica Mihajlović, načelnica zdravstvene inspekcije.

Ona kaže da se od pooštravanja kaznene politike u zdravstvenim ustanovama manje puši, ali da još uvek naše bolnice i domovi zdravlja nisu bez duvanskog dima.

Komisija za prevenciju pušenja i Ministarstvo zdravlja rade na izradi novog zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru i očekuje se da će on biti završen krajem 2009, početkom 2010. godine.

– Postojeći zakon je prevaziđen, zastareo i veoma je težak za primenu. Radimo na izradi novog zakona, kojim bi se zabranilo pušenje u svim zatvorenim javnim i radnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte. Ta zabrana u ugostiteljskim objektima biće postepeno uvedena kako bi se prilagodili toj meri jer kazne nisu naš primarni cilj – objašnjava dr Srmena Krstev, iz Komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja.

U kampanji koju je ova Komisija pokrenula početkom decembra u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, akcenat je stavljen na štetnost pasivnog pušenja. Duvanski dim posebno ugrožava decu.

– Ugroženost dece je velika. Podaci posebne studije koja se bavi upotrebom duvana među mladima u Srbiji pokazali su da je 77 odsto dece, uzrasta od 13 do 15 godina, izloženo duvanskom dimu u kući. To je za 20 odsto manje nego 2003. godine, što pokazuje da postoje izvesna poboljšanja, ali da su deca još uvek veoma ugrožena – kaže doktorka Krstev, i dodaje da su deca ugrožena još u majčinoj utrobi. Ispitivanja su pokazala da kod trudnica koje su svakodnevno izložene duvanskom dimu može doći do poremećaja placente i prevremenog porođaja, bebe se rađaju sa manjom telesnom težinom, češća je pojava sindroma iznenadne smrti kod novorođenčeta, a u kasnijem periodu češća se javlja astma, infekcije srednjeg uva, dok se u novije vreme sve više pominje i gojaznost.

Danas u Srbiji puši 34 odsto odraslog stanovništva. U kući je duvanskom dimu izloženo 62 odsto odraslih, a na poslu 45 odsto. Postoje naučni dokazi da je izloženost duvanskom dimu štetna za zdravlje. Duvanski dim, po kriterijumima Međunarodne agencije za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije, klasifikovan je kao kancerogena materija i neželjena izloženost izaziva najčešće rak pluća, oboljenja krvnih sudova, koronarnu bolest i moždani udar, kao i pogoršanje astme i hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Kampanja protiv duvanskog dima

Početkom decembra počela je velika kampanja Ministarstva zdravlja „Duvanski dim je serijski ubica", koja će trajati godinu dana. U akciji će biti deljen propagandni materijal, emitovani video spotovi, a sve s idejom da šira javnost upozna neželjene posledice koje izaziva duvanski dim.

Kazne do pola miliona

Inspekcija koja u zatvorenom prostoru zatekne pušača može da mu izrekne mandatnu kaznu od 5.000 dinara, za odgovorno lice kazna je 50.000 dinara, dok je za ustanovu 500.000 dinara.

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.