Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstvena pomoć prostitutkama

Beograd -- Mobilni lekarski timovi Asocijacije za borbu protiv side dve godine prostitutkama u Srbiji pružaju besplatnu zdravstvenu pomoć.

Mnogim prostitutkama je upravo ta usluga jedina vrsta zdravstvenih usluga koje sebi mogu da priušte. Aktivisti ove nevladine organizacije uspeli su da pridobiju poverenje prostitutki, koje su počele gotovo redovno da dolaze na preglede, ali i po savete i prezervative.

Dvadesetosmogodišnja Žaklina kaže da već dvanaest godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radi kao prostitutka. Iako nema makroa, koji većini njenih koleginica obično uzimaju sav zarađeni novac, tvdi da i dalje nema dovoljno za lekarske preglede.

"Tražili su mi više puta da budem sa njima bez kondoma, ali ja sam odbijala. Od kad su se oni pojavili, JAZAS, mnogo mi je lakše. Delili su kondome više puta. Kad mi napune torbicu, moram da štekujem od policije, kad nas zaustave, pretresaju torbe, nađu i onda zatvor, zbog tih kondoma", svedoči ona.

Mobilna lekarska ekipa svake druge noći na terenu pregleda, testira na HIV i hepatitis beogradske prostitutke. One već znaju raspored pojavljivanja lekara, a njihovu pomoć dobijaju dva puta mesečno, na sedam lokacija u Beogradu gde se najčešće okupljaju.

"Zavisi od mesta, lokacije, gde ih ima više - gde ih ima manje, ali uvek je odaziv da se testiraju, bez obzira koliko puta su se testirali, što je i dobro, bude između pet, deset, čak i 15 za jedno veče testiranja", objašnjava laboratorijski tehničar Dragan Stanković.

"Seksualne radnice dolaze uglavnom kod dermatovenerologa i ginekologa. To su najčešći problemi koji su pokriveni, međutim, nije poenta ove medicinske mobilne ekipe da stvara paralelni zdravstveni sistem u kojem će one imati poseban tretman i posebano lečenje, nego da se uz pomoć ove ekipe one vrate u sistem", kaže koordinaor ekipe Osman Hamzelić.

Veliki broj prostitutki nema zdravstvenu knjižicu, zbog čega im je mobilna lekarska ekipa jedini način zdravstvene kontrole. Lekari su kod većine prostitutki stekli poverenje, pa njihov beli kombi više ne izaziva podozrenje. Jedan od najčešćih problema koji su lekari na terenu uočili je nasilje nad prostitukama.

U Beogradu postoji nekoliko kategorija prostitucije. Pored ulične, hotelske i takozvane agencijske, koja se u poslednje vreme skriva iza usluga u takozvanim salonima za mašažu, postoji i prikrivena u noćnim klubovima, pod velom umetničkog programa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.