Izvor: Blic, 26.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zborovi ispred fakulteta

Zborovi ispred fakulteta

BEOGRAD Studenti Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta muzičke umetnosti održali su juče zborove ispred fakulteta.

Studentima se ispred Pravnog obratio profesor Stevan Lilić sa porukom: 'Slobodni izbori, autonomija i sloboda za sve nas.'

Studenti su potom prošetali do zgrade Građevinskog, ETF-a i Arhitektonskog fakulteta, gde su pozvali kolege na današnji zbor u podne na platou ispred Filozofskog.

Preko 500 studenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << arhitekture juče je imalo stalne sastanke, ali nisu hteli da izađu iz zgrade. Zbog snimanja na ulazu ispred tehničkih fakulteta obezbeđenje je od jednog mladića otelo kameru i uzelo traku.

Na zboru studenata FMU, održanom u parku ispred ovog fakulteta, osim nekolicine profesora prisustvovao je i dekan fakulteta Ljubiša Petruševski. Jedan od studenata rekao da je isticanje zahteva za povećanje iznosa kredita i stipendija samo početak iskazivanja 'nezadovoljstva i građanske neposlušnosti' studenata ovog fakulteta.

Grupa studenata Ekonomskog protestovala je ispred zgrade fakulteta. Član Studentske unije Dragan Maravić rekao je da protest nije uspeo zbog 'nezainteresovanosti' studenata, ali i zato što je obezbeđenje fakulteta aktivistima Studentske unije oduzelo oko 1.000 letaka.

Sindikat Fakulteta likovnih umetnosti odlučio je da do ispunjenja zahteva odloži overu semestra, ispitni rok, ocenjivanje i prijemni ispit za novu generaciju. S.S-T.A. U štrajku 15 profesora

BEOGRAD (Beta) Petnaestoro profesora i asistenata beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti stupilo je danas u štrajk zbog prebijanja studenata i saopštilo da će protestovati sve dok se sa fakulteta Univerziteta u Beogradu 'ne uklone batinaši'.

U otvorenom pismu dekanu Fakulteta koje je dostavljeno i medijima, navodi se da ono 'označava početak štrajka' na Fakultetu, kao i da se štrajku mogu pridružiti ostali nastavnici.

'Obaveštavamo Vas da ne možemo obaviti ispite u junskom roku, kao ni učestvovati u prijemu novih studenata sve dok se sa fakulteta beogradskih univerziteta ne uklone batinaši koji premlaćuju studente i dok se zakonu i pravdi ne privedu takvi i njima slični da odgovaraju za svoje nasilničko ponašanje'.

'Ima ozbiljnih indicija da spomenuti batinaši deluju pod patronatom određenih političkih partija. Dok traje takvo stanje, svaki pedagoški rad je neregularan i obesmišljen', navodi se u pismu.

Pismo su potpisali profesori i asistenti FDU: Filip David, Jovan Hristić, Nenad Prokić, Biljana Srbljanović, Goran Marković, Srđan Karanović, Miloš Pavlović, Janko Baljak, Boban Skerlić, Nikola Jeftić, Alisa Stojanović, Predrag Bajčetić, Aleksandra Jovičević, Radosav Đokić i Ivan Medenica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.