Izvor: Blic, 30.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zborovi ispred fakulteta

Zborovi ispred fakulteta

BEOGRAD, KRAGUJEVAC Studenti desetak fakulteta Beogradskog univerziteta održali su juče u minut do dvanaest javne zborove, protestujući protiv zatvaranja fakulteta i naredbe ministra Janjića.

Pošto opozicija i građani neće, studenti će preuzeti ulogu širenja građanske neposlušnosti i svakodnevno odlaziti do pojedinih ustanova ili struktovnih udruženja i pozivati ljude da nam se priključe rekao je Branko Ilić, student Fililoškog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i aktivista 'Otpora'.

Ilić je pozvao književnike da danas dođu na sastanak studenata s profesorima na Filološkom fakultetu, na kojem će se raspravljati o 'daljoj sudbini nastave i štrajka na fakultetu'.

Ispred Pravnog studentima se obratio protojerej Milan Tomić:

Idite mudro i ne ginite ludo. Ostanite to što jeste, a mi stari se ponizno kajemo i klečimo pred vama za ono što nismo uradili, a mogli smo rekao je Tomić.

Studenti Pravnog su zatražili ukidanje zakona o informisanju, univerzitetu i nacrt zakona o terorizmu. Nekoliko stotina studenata okupilo se juče ispred zgrade ETF, Građevi- nskog i Arhite- kst- onskog fakulteta.

Imate pravo na lični stav i mirnu borbu za demo- kratsku Srbiju. Tamo gde budete vi, biću i ja, ali ne zaboravite Srbija ćuti i dalje ruča u podne. Nemojte vaš fizički integritet dovesti u opasnost, ali vi ste hrabro dokazali da ste uspravni u borbi za lični stav rekao je profesor Arhitektonskog fakulteta Gavrilo Mihaljević.

Uredba kojom se prekida nastava i zabranjuje studentima da ulaze na fakultete, osim za ispite, juče uglavnom nije poštovana na Filozofskom, Filološkom i Prirodno-matematičkom fakultetu.

Deo studenata Mašinskog fakulteta u Kragujevcu izrazio je juče nezadovoljstvo i neslaganje zbog nasilnog prekida nastave, kršenja elementarnih prava studenata. Studentima su govorili apsolvent Aleksandar Tomić i profesor Milan Mićunović koji je rekao 'da je sramota sada ćutati', naročito posle batinjana studenata arhitekture u Beogradu. S. A. L. N.Č.-S.S. Traže podršku starijih

Na zborovima studenata pročitan je proglas po kojem će se narednih dana održati sastanci s profesorima, a različitim organizacijama i strukovnim udruženjima nosiće se pisma u kojima se traži podrška. Ukoliko do petka studenti dobiju podršku, 5. juna ide se u pobedničku šetnju.

Studenti Filiozofskog fakulteta su najavili da će danas posetiti SANU, dok će studenti tehničkih fakulteta pismo kojim traže podršku odneti u 'Elektrodistribuciju'.

U okviru te akcije grupa studenata novinarstva s Političkih nauka posetila je juče nekoliko nezavisnih redakcija u Beogradu, među kojima i 'Blic'. Studenti su zatražili pomoć svojih starijih kolega i istakli da njihovo studiranje nema smisla u zemlji u kojoj se na brutalan način gase mediji i ugrožava sloboda informisanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.