Zbog vojske u Šidu bezbednije se osećaju i stanovnici grada i migranti

Izvor: RTS, 14.Jun.2020, 23:42

Zbog vojske u Šidu bezbednije se osećaju i stanovnici grada i migranti

U Šid je pre mesec dana poslata vojska zbog problema koje su građani imali sa migrantima. Od ukupno 9.000 migranata koji trenutno borave u Srbiji, njih 2.000 je smešteno u tri prihvatna centra u Šidu.
Pre mesec dana Stevan Milivojević iz Šida žalio nam se da u njegovo i komšijska dvorišta često upadaju migranti i da zbog bezbednosti porodica uvek zaključavaju kapije. Od povratka vojske koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prati kretanje migranata, kaže da žive mirnije.

"Ja sam morao unuku da pratim u školu, dočekivati je i uvek vrata zaključana. Šta da vam kažem? Sad ova vojska prolazi noću, patrolira i njih nema nigde, ako izađu u grad i sretnu ih, odmah, hvataju se za džep, traže papir da vade da pokažu", rekao je Stevan Milivojević.
Cvetin Aničić iz Šida smatra da je u gradu bezbednije otkada se vojska vratila u prihvatni centar.
"Ja radim sa decom u pozorištu i onda je to bio problem, posle probe ja sam ih razvozio kući. Sad je velika sigurnost zato što vojska drži jednu bezbednost", rekao je Cvetin Aničić.
U prihvatnom centru Šid stanica boravi 250 migranata, uglavnom porodica iz Sirije, Avganistna, Iraka i Irana. Kažu da ovde imaju sve uslove za život, čak i školu i kutak za decu i da se zbog prisustva vojne policije i oni osećaju bezbednije.
"Vojska je ovde, za mene je dobro, znaš, korona je, opasnost za sve, vojska je dobra, ja volim. Srbija je lepa, volim Srbiju, ljudi su dobri, ovde je lepo, samo Srbija nema para", kazao je Mama Li iz Irana.
Migranti imaju sve neophodne uslove za pristojan život Vođa smene u prihvatnom centru Šid Nikola Sakan naveo je da migranti imaju sve neophodne uslove za pristojan život. 
"Uz našu dozvolu da izlaze do grada, u zakazano vreme se vraćaju nazad, vojska na ulasku to proverava i do sada nismo imali problem i incidenata nije bilo nikakvih", istakao je Nikola Sakan.
U lokalnoj samoupravi kažu da se život u Šidu vratio u normalno tokove i da i vojska i policija imaju manje intervencija nego ranije.
"Pošto je naša kancelarija adresa za prijave šteta, prijavu neprijatnosti, problema i tako dalje, verujte mi da za tri nedelje nismo imali nijedan poziv. Pre toga, znači, pre par meseci, pre korone, imali smo četiri, pet poziva dnevno i policije i građana", rekao je Nebojša Ilić, opštinski poverenik u Šidu.
Šiđani kažu da žive u herojskom gradiću, da su navikli na prisustvo stranaca, svesni da su migranti tu u prolazu u želji da ostvare svoj san, ali da su zbog svoje bezbednosti morali da traže pomoć države.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.