Zbog udara groma, Veljkovićima iz Šljivika ugrožena egzistencija

Izvor: RTS, 04.Nov.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog udara groma, Veljkovićima iz Šljivika ugrožena egzistencija

Pre dva meseca, zbog udara groma, izgorela je ekonomska zgrada porodice Veljković u Šljivoviku kod Bele Palanke. Ostali su bez štale i hrane za stoku koju su prirpemili za zimu.
Otac i sin uveliko žure da osposobe zgradu za smeštaj 130 ovaca. Stado je, zbog povoljnih vremenskih uslova, još na ispaši, ali je neizvesno čime će ih zimus prehraniti.

"Izgorelo mi je oko 7.000 bala sena. Neću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imati hranu za stoku tokom zime, jedino ako mi neko nešto da. Kosio sam nešto malo oko 500-600 bala. Ono je izgorelo, nije više za upotrebu", navodi Slavoljub Veljković.
Kalinka Veljković kaže da su podigli kredit kako bi obnovili izgubljeno: 
"Ako ne zaradimo pare, moraćemo da prodamo ovce i na taj način vratimo kredit."
Domaćinstvo Veljković živi isključivo od stočarstva.
"Kad zahvati sneg, gde ćemo onda? Imamo i dve krave, ne znam kako ćemo. Dok je ovakvo dobro vreme, ovce će da pasu, ali kad padne sneg, pa se izjagnje, gde ćemo", pita se Veljkovićeva.
Goran Veljković navodi da uprkos svemu planira da sa porodicom ostane u selu:
"Planiramo ovde da radimo, koliko možemo. Imam sina i ženu, bavimo se poljoprivredom i stočarstvom."
Opština Bela Palanka, obećala je pomoć Veljkovićima.
"Odobreno je za početak 250.000 dinara. To je neka početna suma, da pokušaju da saniraju, odnosno vrate namenu objektu koji su koristili za poljoprivrednu proizvodnju. Naravno, lokalna samouprava je spremna da, ukoliko bude potrebno, obezbedi dodatna sredstva", navodi Goran Miljković, predsednik Opštine Bela Palanka.
Veljkovići su među najvećim stočarima u tom kraju. U planu su imali da povećaju broj ovaca, ali sada ne znaju ni da li će uspeti da ovih 130 zadrže u oboru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.