Zbog smrti bebe  samo na sud časti

Izvor: Glas javnosti, 02.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog smrti bebe samo na sud časti

BEOGRAD - U Srbiji godišnje od bakterijskog meningitisa umre od 20 do 40 dece, a poslednji slučaj šesnaestomesečne Natalije Tešić iz Novog Beograda koja je u subotu uveče preminula od posledica ove bolesti, prema rečima nadležnih iz Gradskog zavoda za javno zdravlje još nije zvanično registrovan. Naime, Nataliji su lekari u Domu zdravlja „Novi Beograd“, prema tvrdnjama njenih roditelja, tek posle trećeg dolaska u ovu ustanovu poslali u Kliniku u Tiršovoj sa dijagnozom bakterijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << meningitis.

Prema rečima doktorke Tatjane Radosavljević, direktorke Lekarske komore Srbije, zbog smrti šesnaestomesečne bebe Natalije najverovatnije će reagovati sud časti, ali se prethodno moraju sačekati rezultati inspekcijskog nadzora koji je u toku.

- Čim dobijemo izveštaje inspektora i ukoliko se dokaže da su doktori odgovorni za smrt male Natalije, postupićemo po službenoj dužnosti - objasnila je doktorka Radosavljević. Prema njenim rečima, problem je što u našem medicinskom sistemu ne postoji jasno definisan termin „lekarska greška“ za razliku od zapadnih zemalja u kojima je propisan protokol lečenja.

ĐILAS TRAŽI OSTAVKU DIREKTORKE

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zbog smrti šesnaestomesečne devojčice zatražio je juče ostavku direktorke Doma zdravlja „Novi Beograd“.

- To je ustanova koja pripada gradu, mi smo za nju nadležni i odgovorni i mislim da bi iz moralnih razloga bilo normalno da to uradi direktor ustanove u kojoj je započeto lečenje ovog deteta - kazao je Đilas i dodao da je očigledno da postoji greška lekara, a da će kontrola pokazati koji su propusti napravljeni. Prema njegovim rečima, ukoliko se to ne desi, „pokrenuće mehanizme grada Beograda da bi sve funkcionisalo kako treba“.

- U slučaju da lekari ne postupe po njemu, smatra se da je došlo do greške zbog koje on mora odgovarati - objasnila je dr Radosavljević i dodala da se nadležni iz ministarstva zdravlja ne slažu sa stavom doktora iz Lekarske komore koji već duže vreme apeluju da ovaj protokol bude uveden i u Srbiji.

Povodom smrti male Natalije, ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će posle vanredne provere i obdukcije biti poznato zbog čega je došlo do smrtnog ishoda u lečenju šesnaestomesečne devojčice u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj, kao i da li je reč o lekarskoj greški.

- Posle dobijenih rezultata inspekcijskog nadzora, preduzećemo sve potrebne korake za utvrđivanje odgovornosti i za postupanje u skladu sa zakonom - rekao je Milosavljević.

Nadležni u Domu zdravlja u Novom Beogradu izjavili su da će se o celom slučaju izjasniti tek kada dobiju rezultate inspekcijskog nadzora.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.