Izvor: Blic, 15.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog ranijih dugova „Župe“ uskoro moguća nestašica hlora

Preduzeća za proizvodnju vode u Srbiji uskoro bi mogla biti suočena sa ozbiljnom nestašicom hlora, osnovnog sredstva za njeno prečišćavanje. Pre mesec dana, NIS je najavio da će fabrici „Župa", jedinoj ovlašćenoj za proizvodnju i prevoz hlora u Srbiji, biti obustavljena isporuka gasa zbog dugova.

Fabrika je 2006. godine ponovo počela sa radom nakon poništavanja ugovora kojim je prodata zbog neispunjavanja uslova koje je tadašnji vlasnik preuzeo. Međutim, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nasleđenih problema i dugovanja iz prethodnog perioda, Udruženje za komunalnu delatnost je istaklo da je neophodno uključivanje državnih organa u pomoć pri oživljavanju proizvodnje. Po proceni Branimira Ljumovića, sekretara Udruženja, hemijska industrija „Župa" ima oko četiri miliona evra duga.

- Ukoliko dođe do ponovne privatizacije, neophodno je utvrditi uslove koji bi budućeg vlasnika obavezali na kontinuiranu proizvodnju hlora. Ne želimo da se preduzeća za proizvodnju vode nađu u istoj situaciji kao 2005. godine, kad je „Župa" privatizovana - objašnjava Ljumović.

„Župa" je jedino sertifikovano preduzeće u Srbiji za proizvodnju hlora, pretakanje i punjenje boca, kao i njihov transport. Ako ne dobije pomoć šire društvene zajednice i ako eventualna naredna privatizacija ne bude izvedena na pravi način, vodovodi Srbije će morati da uvoze hlor iz inostranstva.

- Privatizacijom hemijske industrije „Župa", preduzeća koja se bave proizvodnjom vode postala su tad direktno zavisna od volje vlasnika da im obezbedi neophodne količine hlora - navodi Ljumović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.