Zbog nemara studenti gube vežbe

Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog nemara studenti gube vežbe

Fakulteti u Srbiji konačno su dostavili Ministarstvu prosvete podatke o broju studenata koji su ostvarili uslov za upis narednih godina studija na budžetu, ali se i dalje ne zna da li će svi moći da studiraju o trošku države.

Nekoliko stotina studenata fakulteta BU protestovalo je juče ispred zgrade Rektorata BU zahtevajući da im se razjasni u kom statusu će nastaviti studije. Oni tvrde da bez upisa ne mogu da prisustvuju vežbama. U isto vreme studenti prodekani sastali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su se sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem.

- Pokušavamo da utvrdimo koliko ima studenata koji su ostvarili uslov, a ne mogu da se upišu na budžet jer je na njihovim fakultetima prekoračena kvota. Fakulteti su predali lošu statistiku i veoma je teško saznati brojku koju je tražio ministar - rekao je juče za „Blic" student prodekan Fakulteta političkih nauka David Bakić. On je najavio, ukoliko se utvrdi da su podaci konačni i potpuni, da je sledeći korak sastanak sa Ministarstvom finansija, da bi se saznalo ima li novca za finansiranje svih koji su stekli pravo na upis.

U Rektoratu BU kažu da je dogovor sa ministarstvom da se podaci ne iznose u javnost dok se ne saznaju prvo u tom ministarstvu, kako ne bi dolazilo do zbunjivanja studenata.

„Blic" saznaje da Matematički fakultet upisuje na budžet 358 studenata od čega je 324 zadržalo status budžeta, a 34 je taj status steklo iz grupe samofinansirajućih.

- Kod nas je kvota premašena za oko 10 odsto, pa za naše studente ne trebaju dodatna proširenja kvote - kaže za „Blic" Vladimir Filipović, prodekan za nastavu tog fakulteta. I na Ekonomskom kažu da neće 18 studenata iznad kvote upisivati na samofinansiranje, već će ih sami finansirati. Kvota je probijena na Političkim naukama za 324 studenta, od čega je 97 ostvarilo svih 60 bodova. Arhitektonski ima 50 koji su ostvarili 60 bodova, a koji prekoračuju kvotu. Mašinski nije ispunio 120 odsto. Filološki je probio kvotu za 20 studenata. FON ima 195 samofinansirajućih sa 42 boda preko kvote. Geografski i Pravni takođe imaju prekoračenu kvotu.

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju studentima koji studiraju po Bolonji, omogućen je upis u narednu godinu ako su ostvarili najmanje 42 boda. Predviđeno je povećanje broja studenata na budžetu za 20 odsto i da se samofinansirajući rangiraju prema bodovima i ocenama. Studenti su, međutim, tražili da svi koji imaju 42 boda budu upisani na teret budžeta.

Obradović: Školarine za sve koji su stekli uslov

Svi studenti koji su stekli uslov od 42 boda za upis, imaće plaćenu školarinu, predložio je juče ministar prosvete Žarko Obradović. O ovom predlogu treba da se izjasne predstavnici studenata, kao i Ministarstvo finansija. Svi samofinansirajući studenti koji su skupili 60 bodova automatski prelaze na budžet, navodi se u predlogu ministra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.