Zbog čega su privremeno zatvoreni sportski aerodromi kod Podgorice i Nikšića?

Izvor: TangoSix.rs, 21.Jun.2023, 07:03

Zbog čega su privremeno zatvoreni sportski aerodromi kod Podgorice i Nikšića?

Kako je sredinom meseca javio Avioportal.me, sportski aerodromi Ćemovsko polje kod Podgorice i Kapino polje kod Nikšića privremeno su zatvoreni. Kako se navodi u izveštavanju crnogorskog sajta, odobrenja za upotrebu su suspendovana zbog toga što operateri aerodroma u predviđenom roku nisu otklonili „neusaglašenosti konstatovane tokom nadzora“.
Tango Six je zatražio zvanično objašnjenje od crnogorskog vazduhoplovnog regulatora. Agencija za civilno vazduhoplovstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Crne Gore konstatuje da aerodromi ponovo mogu proraditi za saobraćaj generalne avijacije i obuku pilota, ukoliko operateri, ovoga puta na vreme, otklone uočene nedostatke.
– Agencija za civilno vazduhoplovstvo je dana 09. 06. 2023. godine, donijela rješenja o privremenom ukidanju odobrenja za upotrebu letilišta Ćemovsko polje i Kapino polje, kao kategorisanim letilištima. Ova rješenja su donijeta nakon što je nadzorom, u odnosu na oba letilišta, konstatovano da ne ispunjavaju uslove pod kojim su izdata odobrenja za upotrebu ovih letilišta. – rekli su iz ACV-a za Tango Six.
Vazduhoplovna fešta 2014. godine bila je jedno od najvećih okupljanja „male avijacije“ u regionu / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Naglašavaju da su neusaglašenosti koje su bile osnov za donošenje rešenja konstatovane još tokom 2021. godine i da su, od tog trenutka, rokovi za otklanjanje nedostataka više puta produžavani.
– Iako je Agencija više puta upozoravala operatore letilišta na obavezu preduzimanja mjera, u cilju otklanjanja konstatovanih neusaglašenosti, do zatvaranja neusaglašenosti od strane operatora letilišta nije došlo, što je uslovilo izdavanje Rješenja o privremenom ukidanju odobrenja za upotrebu letlišta koja su donešena na period od 6 mjeseci.
Period od 6 mjeseci je ostavljen operatorima letilišta, kao još jedna otvorena mogućnost, da preduzmu mjere na otklanjanju konstatovanih neusalašenosti, što bi dovelo do povraćaja odobrenja za upotrebu letilišta Ćemovsko polje i Kapino polje u pređašnje stanje.
Trenutno se površine ovih letilišta koriste za letenje uz odobrenje pilotu za takozvana “vanaerodromska slijetanja i polijetanja”, ali se ne mogu vršiti komercijalne operacije, i letilišta se ne mogu koristiti za letove u cilju izvođenja obuke pilota. – kazali su iz Agencije za naš portal.
The post Zbog čega su privremeno zatvoreni sportski aerodromi kod Podgorice i Nikšića? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.