Izvor: RTS, 02.Okt.2020, 06:06

Zbog afričke kuge u Aleksandrovu kod Negotina više nema svinja, čudna tišina u dvorištima domaćina

U selu Aleksandrovac kod Negotina humano je pogubljeno između 200 i 250 domaćih svinja zbog pojave "afričke kuge". Ovu akciju izveli su Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i opština Negotin.
U selu Aleksandrovac kod Negotina više nema domaćih svinja. Neka čudna tišina vlada u dvorištima domaćina, torovi su prazni, tek ponegde se čuje lavež pasa. Mnogi od onih sa kojima smo razgovarali ne znaju šta ih je snašlo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"To što se pojavilo tamo kod dva tri domaćinstva, bilo je uginuća ali šta je ne znamo, da li je samo ta kuga ili nešto drugo, to najbolje oni znaju, koji su uzeli uzorke međutim oni su to rešili da idu redom i očistili su celo selo", kaže Srba Stamenković iz Aleksandrovca.
Nebojša Lapadatović priča da je dobio papir kao neku procenu da je to procenjeno na 100.000 dinara i da im je obećano da za mesec dana legnu pare na račun.
Milan Nedeljković iz Aleksandrovca upitao je od čega će se živeti nakon ovoga.
"Jer nemaš gde da plasiraš kukuruz nemaš gde da plasiraš žito. Svinje pobijeno gde si prodao po koji džak kukuruza, drugi koji su imali svinje ljudi, sad nemaš ni to gde da plasiraš da prodaš", ispričao je Nedeljković.
Dojčin Stefanovski priča da su četiri obora ostala prazna, a da hrana ima koliko hoće, naročito kukuruz.
Rešenjem resornog ministarstva od 15. septembra ove godine, područje poluprečnika od najmanje tri kilometra u Aleksandrovcu i okolini proglašeno je zaraženim.
"U tom prečniku od tri kilometra koji je proglašen zaraženim postoje još tri mesne zajednice koje su obuhvaćene, gde se rade uzorkovanja, testiranja, za sada je dobro što nemamo u te tri mesne zajednice pojavu kod domaćih svinja, Afričku kugu, ali nadamo se da će tako i ostati. Ali, ne daj bože ako se desi biće slična i ista situacija kao u mesnoj zajednici Aleksandrovac", ističe Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.
U Negotinu kažu da je ovim potezom zaraza suzbijena, a od poštovanja propisanih mera i analize krvi životinja u ostalim selima, zavisiće dalji koraci u Negotinskom kraju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MUKE POLJOPRIVREDNIKA: Zbog afričke kuge meštani negotinskog sela Aleksandrovca MORALI DA ISTREBE SVINJE (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2020

Oblast zaraze afričkom svinjskom kugom proglašena je u radijusu od 3 km oko Aleksandrovca..U selu Aleksandrovac kod Negotina humano je pogubljeno između 200 i 250 domaćih svinja zbog pojave "afričke kuge". Ovu akciju izveli su Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.