Zbog Zakona o stanovanju Univerzitet u Beogradu može da IZGUBI STO STANOVA

Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Zakona o stanovanju Univerzitet u Beogradu može da IZGUBI STO STANOVA

Univerzitet u Beogradu mogao bi uskoro da ostane bez stotinak stanova, što je posledica usvajanja Zakona o stanovanju.

Zakupci stanova koji su pripadali univerzitetskim zadužbinama, a kojima je Agencija za restituciju pravosnažno odbila zahtev za vraćanje imovine, nakon usvajanja Zakona o stanovanju imaće pravo da ih otkupe.

Na ovaj način, Univerzitet u Beogradu mogao bi uskoro da ostane bez brojnih stanova svojih zadužbina, kako onih koje su sredinom devedesetih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godina prošlog veka uspele da obnove rad, tako i onih koje to nisu.

Kako za "Politiku" objašnjava prorektor Beogradskog univerziteta (BU) Živan Lazović, to predviđa član 150 Zakona o stanovanju kojim je predviđeno da zakupci stanova na neodređeno vreme koji su pripadali zadužbinama, a kojima je u postupku pred Agencijom za restituciju odbijen zahtev za vraćanje imovine, imaju pravo da ih otkupe ako rešenja Agencije postanu pravosnažna.

Lazović: BU u beznadežnom položaju

Ovim će, kaže Lazović, BU biti doveden u beznadežan položaj.

Radi se o imovini koju su darodavci u prvoj polovini 20. veka zaveštali BU, a koja je nacionalizovana posle Drugog svetskog rata.

- Po donošenju Zakona o restituciji, BU je pokušao sve da ih povrati, i one koje su obnovile rad, ali i one koje nisu, ali je Agencija odbila sve zahteve. Upravni sud je potvrdio jednu od odluka Agencije, dok su ostale u postupku. Ako i u tim slučajevima bude isti odgovor da se odbija zahtev za povraćaj imovine univerzitetskih zadužbina, BU će izgubiti više od stotinu stanova u kojima su trenutno osobe koje ih zakupljuju na neodređeno vreme - priča Lazović.

Odbijena rešenja

On navodi da bi rešenje moglo da bude u hitnim izmenama u Zakonu o restituciji koji je, kaže, diskriminisao univerzitetske zadužbine, uskrativši im mogućnost da vrate imovinu.

Kako piše "Politika", BU je od Agencije za restituciju dobio negativna rešenja za svoje zadužbine, sa obrazloženjem da obnovljene zadužbine nisu imale kontinuitet u svom radu, dok u slučaju imovine zadužbina koje nisu obnovile rad, BU nije imao mogućnost da umesto njih nastupi u svojstvu pravnog lica.

BU se na ovo žalio i Ministarstvu finasija, a uputio je i apel Vladi Srbije, ali bez rezultata.

Iseljenje iz stanova koji ne pripadaju zadužbinama

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukrure, koje je nadležno za Zakon o stanovanju, kažu da se član 150, na koga se poziva BU, odnosi na sve stanove za koje se utvrdi da nisu zadužbinski.

Sa druge strane, ako se utvrdi da je stan zadužbinski, svi zaštićeni stanari se iseljavaju, a stan vraća zadužbini.

- O svojini nad stanom odlučuje Agencija za restituciju, i tamo gde utvrdi da on nije zadužbinski, to znači da je stan u javnoj svojini. Zakon o stanovanju ne odlučuje o tome čiji je stan, već reguliše njegov status ako se utvrdi da on ne pripada zadužbini - kažu u Ministarstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.