Završni pregovori poljoprivrednika i ministra Petrovića

Izvor: S media, 04.Jun.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završni pregovori poljoprivrednika i ministra Petrovića

Očekuje se završetak pregovora u Vladi Srbije danas oko podneva izmedju ministra poljoprivrede Dušana Petrovića i šestočlane delegacije zemljoradnika.

U Vladi Srbije u Beogradu danas nešto posle deset sati počeo je sastanak šestočlane delegacije zemljoradnika sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, na kome treba da bude postignut dogovor o tehničkim detaljima Uredbe o isplati subvencija u poljoprivrednicima.

Traktori i dalje ispred Vlade Vojvodine
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Vučić: Neozbiljno i neodgovorno ponašanje vlasti (VIDEO)

Predstavnik svih udruženja zemljoradnika Ilija Grujić izrazio je u izjavi Tanjugu, uverenje da će, posle šest dana masovnih protesta poljoprivrednika u Vojvodini, sve zainteresovane strane biti zadovoljne dogovorenim sporazumom.

Grujić je, istovremeno, izrazio očekivanje da će pregovori sa ministrom Petrovićem biti završeni brzo, verovatno u toku prepodneva.

Prema Grujiću, ukoliko sa resornim ministrom budu usaglašeni svi tehnički detalji Uredbe o podršci agraru koju je Vlada usvojila u petak, blokade puteva i drugi vidovi protesta zemljordnika odmah će biti okončani, a poljoprivrednici će se "vratiti svojim poslovima."

Kao dokaz dobre volje poljoprivrednika, 20 odsto traktora parkiranih proteklih dana ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu, vraćeno je u petak uveče svojim kućama, dodao je Grujić.

Vlada Srbije je usvojila, na predlog državnog rukovodstva, Uredbu o subvencionisanju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa 14.000 dinara po hektaru (h), za posede veličine do 100 h.

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine isplatiće ove godine, kako je izjavio ministar Dušan Petrović, poljoprivrednicima regres od 14.000 dinara po h za površine do 30 h, dok će ostatak do 100 h svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima biti isplaćen do 31. januara 2012.

Petrović je kazao u petak da će isplata te vrste subvencija početi veoma brzo, dodajući da svi poljoprivrednici koji su uplatili penzijsko osiguranje do 31. maja, mogu da se prijave do 15. juna, a da bi sredstva trebalo da dobiju nakon tri do četiri sedmice.

"Ko ima manje od 30 hektara biće mu na raspolaganju regres za onoliko hektara koliko je registrovao", kazao je Petrović na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, koji je većinom glasova podržao mere koje je Vlada usvojila.

Ministar je precizirao da je u budžetskoj 2011. za te namene predviđeno ukupno 8,6 milijardi dinara, a da će zbog ograničenih sredstava u ovogodišnjem budžetu, ostatak novca biti obezbeđen iz budžeta za 2012.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.