Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni radovi na 30 objekata SPC

Priština -- Završeni su radovi zaštite i konsolidacije na 30 pravoslavnih verskih objekata oštećenih u martu 2004. godine na Kosovu.

Komisija za sprovođenje obnove, koja je počela sa radom u junu ove godine, smatra da je u potpunosti postignut cilj da ti objekti budu zaštićeni od daljeg propadanja pre dolaska zime, prenela je Info služba Kosova i Metohije. Komisija je formirana sporazumom između Srpske Pravoslavne Crkve i Privremenih institucija samouprave oko obnove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravoslavnih objekata oštećenih u martu 2004.

Privremene kosovske institucije su finansirale intervencije na svim objektima, osim na crkvi Sv. Nikole u Prizrenu, gde su radovi sprovođeni zahvaljujuci donaciji kancelarije SAD. Zaštitne ograde su stavljene na crkvama Sv. Petke u Donjoj Sipašnici, Vavedenju Presvete Bogorodice i Sv. Flora i Lavra u Lipljanu. Izvršene su zaštitne mere i konsolidacija ostataka uništenih crkava Sv. Ilije u Bistražinu, Uspenja Presv. Bogorodice u Đakovici i grobljanskoj kapeli Sv. Lazara u Piskotama, gde je takođe saniran veći broj grobova.

Dalje mere intenzivne zaštite, uključujuci postavljanje privremenih krovnih pokrivaca, sprovedene su na crkvama Sv. Nikole u Prištini, sabornom hramu Sv. Đorđa u Prizrenu i Sv. Ilije u Vučitrnu.

Glavni radovi na konsolidaciji i stabilizaciji objekata su izvedeni u crkvama Sv. Bogorodice Ljeviške, Sv. Nikole Tutica, Sv. Georgija Runovića, Sv. Spasa i Sv. Nedelje u Prizrenu, manastirskoj crkvi u Deviču, crkvi Vavedenja u Belom Polju, Sv. Save u Mitrovici i Sv. Andreja u Podujevu.

Unutrašnje i spoljne popravke će se nastaviti u toku sledeće godine. 2006. godine nastaviće se i obimniji radovi na obnovi i zaštiti. Kao deo dugoročnog programa za konzervaciju, Komisija je organizovala ekspertsku misiju, koja je pregledala freske u oštećenim objektima.

Komisija radi pod rukovodstvom međunarodnog eksperta Eme Karmajkl, koju je imenovao Savet Evrope, a u sastavu Komisije su predstavnici Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova, SPC i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Prištine i Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.