Završena i fabrika „Šin Vona”

Izvor: Politika, 03.Avg.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena i fabrika „Šin Vona”

Juče počelo montiranje mašina, a od 1. septembra u novoj fabrici u industrijskoj zoni Donje Međurovo posao će dobiti 300 radnika

Niš – Za samo 110 dana u industrijskoj zoni Donje Međurovo, pored Niša, sagrađena je nova fabrika južnokorejske firme „Šin Von“, kćerke firme Kompanije „Jura“. Juče su kompletno završeni svi planirani građevinski radovi i odmah je počelo montiranje mašina i neophodne opreme.

– Naša fabrika će proizvoditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kablove za „Juru“, koja je u istoj industrijskoj zoni i koja pravi setove elektroinstalacija za više poznatih svetskih proizvođača automobila, kao i za fabriku iste kompanije u Rači kragujevačkoj i „Leoni“ u Prokuplju. Reč je o visokokvalitetnim proizvodima za automobilsku industriju u Evropi i na Dalekom istoku, zbog čega je planirano da već od početka septembra u našoj fabrici bude zaposleno novih 300 radnika – rekao je predstavnik „Šin Vona“ povodom završetka građevinskih radova.

U fabriku „Šin Von“, završenu u rekordnom roku u građevinskom smislu od početka maja do prvih dana avgusta, koja se prostire na 14.000 kvadratnih metara, Južnokorejci su uložili deset miliona evra. U to ulazi i predstojeće opremanje. A u sklopu realizacije ovog značajnog projekta, za upošljavanje nezaposlenih sa niškog tržišta rada država Srbija subvencionira firmu za svako novootvoreno radno mesto sa 10.000 evra.

– Pored toga što državni organi pospešuju zapošljavanje, značajno je i ulaganje grada Niša u ovoj investiciji. Naime, grad je bez naknade ustupio vredno građevinsko zemljište, kompletno opremljeno u komunalnom smislu, na kojem je sagrađena nova fabrika, i praktično je partner kćerke firme, kao i Kompanije „Jura“ i svih drugih stranih investitora u ovoj industrijskoj zoni – kazao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović koji je sa predstavnicima južnokorejskih investitora prisustvovao završetku građevinskih radova u „Šin Vonu“.

U naredne tri-četiri nedelje u novoj fabrici biće montirana veoma skupa najsavremenija oprema i mašine poslednje generacije za proizvodnju kablova za automobilsku industriju. Posebno je istaknuto da će se u proizvodnji, čiji se početak planira prvih dana septembra, koristiti sirovine iz Srbije, najviše bakar iz Rudarsko-topioničarskog basena Bor. A zahvaljujući modernoj proizvodnji Srbija ima šansu da postane jedan od najvećih izvoznika setova elektroinstalacija za automobile na Balkanu i u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Firma „Šin Von“ je već nekoliko stručnjaka edukovala za rad u niškoj fabrici. U sedištu Kompanije „Jura“ u gradu Čon Vin, blizu glavnog grada Južne Koreje Seula, na specijalističkoj obuci bila su tri mlada inženjera iz Niša, koji će biti na čelu ekipe koja će voditi proizvodnju u novoj fabrici u Donjem Međurovu.

-----------------------------------------------------

Uposlena domaća preduzeća

I fabriku Kompanije „Jura“, koja je otvorena sredinom juna i gde radi već 1.150 radnika (do kraja godine broj zaposlenih u njoj biće 1.500), i novu „Šin Von“, koja počinje proizvodnju prvih dana septembra, gradila su domaća, niška preduzeća. Na taj način ispoštovan je dogovor o upošljavanju domaće građevinske operative u realizaciji stranih investicija. Kompletne radove na ovim dvema fabrikama izvela je niška firma „Putogradnja“ sa kooperantima.

Toma Todorović

objavljeno: 04.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.