Završen sastanak, dogovoreno rešenje o paušalnom oporezivanju

Izvor: Politika, 11.Dec.2014, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sastanak, dogovoreno rešenje o paušalnom oporezivanju

BEOGRAD – Ministar pravde Nikola Selaković i predstavnici advokature i međunarodnih advokatskih organizacija dogovorili su rešenje za paušalno operezivanje advokata dok će diskusija već danas biti nastavljena povodom uvođenja javnog beležništva.

Nakon sastanka koji je trajao više od četiri sata u zgradi Vlade Srbije ministar Selaković je obavestio advokate da će pitanje paušalnog oporezivanja danas biti rešeno usvajanjem izmena propisa na sednici Vlade Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Pitanje poreza biće rešeno tako što će iznos paušalnog poreza advokatima u ovoj godini biti povećan za 10 odsto u odnosu na 2013. u skladu sa zahtevima advokature.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da je na sinoćnjem sastanku dogovoreno da se razgovor o ostalim otvorenim pitanjima nastavi u četvrtak popodne u prostorijama Ministarstva pravde.

Obe strane su se saglasile da je za rešenje problema značajno postaviti vremenska ograničenja jer je u najboljem interesu građana da se do rešenja dođe u najkraćem periodu, dodaje se u saopštenju.

Takođe, jedan od zaključaka sastanaka jeste i formiranje tela koje bi bilo sastavljeno od predstavnika Advokatske komore Srbije i MInistarstva pravde koje će u kratkom roku razmotriti i definisati izmene zakona.

Razgovorima, koji su nastavljeni posle više od mesec dana, osim ministra pravde, prusustvovao je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević i predsednici svih osam regionalnih advokatskih komora u sastavu AKS, kao i predstavnici ČBE Peter Saboa, UIA Andraš Seckaj i IBA Peter Koveš.

ČBE je Asocijacija udruženja i advokatskih komora Evropske Unije, UIA je Međunarodna unija advokata, a IBA Medunarodna asocijacija advokatskih komora.

Skupštinu planiranu za 11. decembar AKS je u utorak odložila za 22. decembar, kako bi imala vremena da razmotri moguće ishode pomenutog sastanka.

Juče se navršilo tačno tri meseca od početka obustave rada beogradskih advokata. Advokati u Srbiji su u štrajku od 17. septembra, pošto je Skupština AKS 13. septembra donela tu odluku uz zahteve da se izmeni Zakon o javnom beležništvu i prateći set zakona, regulisanje paušalnog oporezivanja advokata i smenu ministra pravde.

Početkom novembra Skupština Srbije je na predlog Ministarstva pravde izmenila odredbe pomenutih zakona ukinuvši ekskluzivitet javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

Međutim izmenama je ustanovljena obavezna solemnizacija ugovora kod javnog beležnika koji sačine sami građani ili uz pomoć advokata.

Te izmene nisu zadovoljile advokaturu, koja želi da sačinajvanje ugovara ostane u sferi privatnog a ne javnog prava, odnosno da javni beležnici samo overavaju ugovore koje sastave advoakti ili građani, kao što su to do septembra činili sudovi.

Tokom dva meseca protesta tvrdili su da postoje i druge nepravilnosti u procesu uvođenja javnog beležništva.

Tanjug

objavljeno: 11.12.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.