Izvor: B92, 05.Dec.2010, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen četvrti Festival nauke

Beograd -- Više od 19.000 posetilaca četvrtog Festivala nauke koji je završen večeras u Beogradu potvrdilo je da nauka postaje sve popularnija tema u Srbiji.

Prema oceni organizatora, ovogodišnje interesovanje za festival bilo je veće nego prošle godine.

Četvrti Festival nauke, predstavio se sloganom "Oči u oči sa naukom" i održan je pod pokriviteljstvom Ministarstva za nauku na tri lokacije - u Studentskom kulturnom centru, Galeriji Narodne banke Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivše Robne kuće Kluz.

Preko 90 osnovnih i 38 srednjih škola i ukupno 6.000 učenika, organizovano je posetilo Festival. Najviše posetilaca bilo je iz Beograda ali i iz Smederevske Palanke, Novog Sada, Valjeva, Subotice, Kragujevca, Leskovca ali i Skoplja i Sarajeva.

"Na Festivalu je učestvovalo više od 300 naučnika iz 36 naučnih institucija, koji su kroz igru, interaktivno i nenametljivo zadobili pažnju posetilaca objašnjavajući im dostignuća i praktičnu primenu nauke", navodi se u saopštenju organizatora.

Posebnu pažnju izazvale su i radionice za najmlađe, filmski festival ali i postavka "Sutra" koja je povezala nauku, umetnost i tehnologiju.

U bivšoj robnoj kući Kluz veliko interesovanje izazvali su hemijski eksperimenti, postavka mašinstva gde je bilo pregršt aviona i jedan simulator letenja, fizike gde su posetioci svirali lasersku harfu, teremin i tibetansku činiju.

"Miševe rođene za nauku usudio se da pomazi svaki drugi posetilac, a velika gužva bila je i na postavci psihologije gde su svi želeli da oprobaju svoja čula. Tokom tri dana festivala snimali su se muzički diskovi i rado se isprobavao hroma ki efekat, ležalo se u planetarijumu i radoznalo su bila postavljana pitanja inspirativnim predavačima", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.