Završen Vukov sabor

Izvor: Politika, 20.Sep.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Vukov sabor

Ovogodišnje sedmodnevne svečanosti Vuku u čast imale su 15 programa koji su održani u Loznici, Tršiću i Beogradu

Tršić – Na otvorenoj pozornici kraj Žeravije, u Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, juče je završnom svečanošću okončan 75. Vukov sabor, kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom u Srbiji.

Nakon „Himne Vuku” Stevana Mokranjca, koju je izveo Gradski mešoviti hor Centra za kulturu „Vuk Karadžić” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz Loznice, a onda je Sabor pozdravio gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, a tradicionalnu saborsku besedu izgovorio je specijalni savetnik ministra za kulturu Zoran Hamović

– Tršić je, kao i svake godine u septembru, svečana pozornica na kojoj se još jednom isprobava mašta i pamćenje svih nas i traže novi načini kojima bi se iskazala počast reformatoru srpskoga jezika i pisma. On svaku počast po mnogo čemu zaslužuje. Nikad dovoljno nagrađen, ali preko mere za života nagrđen. U svom vremenu od prostih, kojima je oči otvarao najviše je ponižen bio; mali među svojima, izrastao u tuđini. Preduzetan u naumu da otačastvo opismeni i vozdigne. Poznata je to i poučna priča. Nije zgoreg da se ponavlja, za nauk pokoljenjima, da ne pokleknu, da ne odustaju. Vukovo delo i danas neprekidno odgovara na naše upitanosti, pruža oslonac, utočište i sigurnost. Njegova misija je živa, njegova zadužbina uvećavana stalnim korišćenjem – rekao je Hamović pred prepunim saborištem.

U završnom programu, pesmu „Santa Marija dela Salute” kazivao je glumac Petar Kralj, a zatim je Nacionalni ansambl „Kolo” održao koncert, specijalno pripremljen za ovu priliku.

Ovogodišnje sedmodnevne svečanosti Vuku u čast imale su 15 programa koji su održani u Loznici, Tršiću i Beogradu. Jubilarni Sabor organizovali su Centar za kulturu „Vuk Karadžić”, grad Loznica i Vukova zadužbina uz pokroviteljstvo Ministarstava kulture.

S. Trifunović

[objavljeno: 21/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.