Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljena gradnja džamije u Baru

Podgorica -- Crnogorska inspekcija za građevinarstvo zapečatila je gradilište nove džamije u Baru, saopštila je crnogorska vlada.

Kao razlog navodi se da Odbor islamske verske zajednice u Baru, koji je investitor, nema građevinsku dozvolu. Gradnja džamije odavno je predmet političkih polemika u tom gradu, gde je na vlasti koalicija DPS-a, Liberalne partije i Demokratskog saveza Albanaca. Na nivou republike postoji spor stranaka oko postavljanja crkve Mitropolije crnogorsko-primorske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na brdu iznad Bara uz pomoć vojske SCG.

Ministarstvo zaštite životne sredine ranije je saopštilo da će narediti uklanjanje crkve metalne konstrukcije, koju je Mitropolija postavila na to brdo uz pomoć vojnog helikoptera, ukoliko se ispostavi da ona ne poseduje potrebne dozvole. Takav postupak izazvao je oštre reakcije vlasti i opozicije, jer je vrh tog brda ranije smatran za svojevrsno religijsko mesto za sve konfesije u Baru.

Predsednik crnogorskog skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Dragan Kujović zatražio je od nadležnih u Beogradu da saopšte zašto je Vojska SCG 19. juna pomogla postavljanje crkve Mitropolije crnogorsko-primorske na brdo iznad Bara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.