Izvor: B92, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaustaviti homofobiju u medijima"

Beograd -- Organizacija Labris traži od Republičke radiodifuzne agencije da kazni one medije koji šire homofobiju u Srbiji.

Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, organizacija za lezbijska ljudska prava Labris apelovala je na sve medije da ne objavljuju i ne emituju govor mržnje. Ova organizacija je podsetila da je u poslednja dva meseca podnela tri predstavke RRA zbog govora mržnje u emisijama na Radio-televiziji Srbije i Televiziji Pink.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Naročito neprihvatljivim smatramo podsticanje mržnje i diskriminacije prema ženama, lezbijkama i gejevima u emisiji 'Ključ', emitovanoj 26. marta na Prvom programu RTS-a, imajući u vidu da je reč o javnom servisu za koji su sve građanke i građani u zakonskoj obavezi da plaćaju pretplatu", piše u saopštenju.

Labris je zatražio od Saveta RRA da izrekne odgovarajuće mere protiv emitera.

Ta nevladina organizacija podsetila je da je Svetska zdravstvena organizacija 17. maja 1990. zvanično uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih bolesti, kao i da se taj dan poslednje tri godine širom sveta obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije.

Srbija, međutim, ni ove godine neće obeležiti 17. maj, o čemu možete čitati i u Pregledu štampe.

Prema navodima lista Danas, sutra će u 77 zemalja sveta biti održane javne manifestacije o odgovornosti društva prema pojedincima koji nisu heteroseksualne orijentacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.