Zatvori u Srbiji prepuni

Izvor: B92, 26.Feb.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvori u Srbiji prepuni

Beograd -- Prebukiranost zatvora u Srbiji iz godine u godinu raste. Osuđenika sada ima oko 10.000, a realni kapacitet za smeštaj je upola manji.

Ukoliko bi se primenili standardi Evropske unije, u Srbiji bi bilo mesta samo za 4.500 zatvorenika. Prema nedavno objavljenom izveštaju Komiteta za borbu protiv torture Saveta Evrope, upravo je prenaseljenost glavni problem u zatvorskom sistemu Srbije.

U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu trenutno je smešteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od 300 zatvorenika iako u tom zatvoru ima mesta za njih 260.

Osuđenik Đ.M. u tom zavodu je četiri godine. On kaže da uslovi u KPZ-u uopšte nisu adekvatni za prevaspitavanje jer vlada velika napetost zbog prevelike gužve.

"Zatvor je prepun, prepun je, svi kapaciteti su na maksimumu i preko toga, znači i spavaone, ma sve je prepuno. Ali mislim da za to nisu ovi krivi, to su krivi sudovi što ih dovode ovde, što ih šalju. Ipak je to puno, ja ne znam šta rade, ali samo pune i da je puno, puno je", kaže on.

O.O, star 19 godina, pre šest meseci stigao je u zatvor zbog ubistva. On smatra da su zbog prenatrpanosti zatvorenicima ugrožena osnovna ljudska prava.

"Istina je da ima dosta ljudi u zatvoru. Uvek dolazi do nekog koškanja. To nije ništa posebno, sve se to može rešiti normalno. Ako si korektan, i ostali osuđenici će biti prema tebi korektni jer ako ti sam pronađeš neki svoj ritam kako će ti brže prolaziti vreme, samo tako možeš da uspeš", smatra O.O.

Zamenik upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Valjevu Željko Martinović kaže da je, i pored većeg broja osuđenika, u tom zavodu bezbednosna situacija pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, uprava zatvora nije ta koja odlučuje o tome koliko će zatvorenika biti primljeno na odsluženje kazne.

"Napominjem da je broj osuđenih lica u prošloj godini znatno povećan i zapravao je najveći od kada je ovaj zavod osnovan, odnosno od 1965. godine", navodi Martinović.

"Smeštajni kapaciteti su takvi da su sada stvarno u potpunosti popunjeni i na sve načine se borimo da uprkos ovolikom broju osuđenika obezbednimo smeštaj po standarndima koji su propisani", kaže on.

Zatvori stari preko 70 godina

Većina zatvorskih zgrada u Srbiji zidana je pre više od 70 godina i ne zadovoljava potrebne uslove.

Pravna savetnica za reformu zatvora u Srbiji pri misiji OEBS-a, Nataša Novaković, kaže da je zatvorskom sistemu pod hitno potrebna reforma, usvajanje novog zakona koji bi povećao prava zatvorenicima i izgradnja novih zatvora.

"Mislim da je nesumnjivo najveći problem prenatrpanost i prenaseljenost zatvora, ako imate u vidu da je 2002. u srpskim zatvorima bilo oko 6.300 lica lišenih slobode, a da je sada ta cifra između 10.200 i 10.300", podseća ona.

"Vidite povećanje za četiri hiljade ljudi. Sa druge strane, ako vidite da nisu izgrađeni novi zatvori, da je zaista dosta uloženo, ali tako što su poboljšani uslovi za osuđena lica, ali su smanjeni kapaciteti", kaže Novakovićeva.

Direktor za izvršenje zavodskih sankcija, Milan Obradović, objašnjava da problem prebukiranosti zatvora može da se reši samo izgradnjom novih zatvora. On kaže da će do kraja godine biti izgađen još jedan objekat u zatvoru u Padinskoj Skeli.

"U fazi smo razgovora sa Vojskom Srbije oko preuzimanja napuštene kasarne u Požegi, koja će biti prenamenjena za nov zatvor. Nikog ne treba posebno da uveravam da je za zatvore potrebno mnogo novca i dosta vremena, situacija je takva kakva jeste", objašnjava Obradović.

Svaki zatvorenik u Srbiji državu dnevno košta najmanje 1.000 dinara, dok su izdaci za maloletnike i do 5.000 budući da sa njima radi veći broj vaspitača. Pored toga, zatvorenicima je potrebno organizovati školu i druge različite aktivnosti.

Požega neće zatvor

Opština Požega se odlučno protivi najavljenoj izgradnji zatvora u okviru kompleksa bivše kasarne "Petar Leković" u tom gradu, kaže predsednik te opštine.

Opština će preduzeti sve zakonske mere da to spreči, saopštio je predsednik opštine Aleksandar Grbović. Povod za ovakvo reagovanje predsednika požeške opštine je sinoćnja izjava Milana Obradovića, direktora Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija pri Ministarstvu pravde, koji je u jednoj televizijskoj emisiji najavio mogućnost izgradnje zatvora u Požegi umesto postojeće kasarne.

Grbović je za sutra zakazao vanrednu sednicu Opštinskog veća, a za 3. marta i vanrednu sednicu Skupštine opštine, na kojima će jedine tačke dnevnog reda biti "protivljenje izgradnje zatvora u centru grada", navodi se u saopštenju.

Izrada plana generalne regulacije Požege, kako saopštava predsednik , je u završnoj fazi i njegov nacrt će uskoro biti upućen na javni uvid i on definiše potrebne uslove za izdavanje odobrenja za izgradnju koje moraju poštovati sva pravna i fizička lica, pa i nadležna ministarstva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srpski zatvori prenatrpani

Izvor: RTS, 26.Feb.2009

Prenatrpanost zatvora u Srbiji stalno raste. Iako kaznu služi oko 10 hiljada zatvorenika, mesta ima za dvostruko manji broj ljudi. Svaki zatvorenik državu košta od 1000 do 5000 dinara dnevno...U srpskim zatvorima sada ima oko 10.000 osuđenika, a ako bi primenili standarde Evropske unije, u Srbiji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.