Zatvori prepuni, fale čuvari

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 13.Nov.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvori prepuni, fale čuvari

BEOGRAD - Glavni problem zatvorskog sistema u Srbiji je prenaseljenost jer u zatvorskim ustanovama trenutno boravi oko 11.000 osuđenika, iako je njihov kapacitet do 7.000, rekao je Žarko Marković iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Najgore je u Centralnom zatvoru

Marković je ukazao da su uslovi u kojima borave zatvorenici najlošiji u

Centralnom zatvoru u Beogradu, u Nišu i u kazneno popravnom zavodu

"Zabela" u Požarevcu. U Centralnom zatvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Beogradu u nekim

prostorijama nema prozora, on je i pravljen da zatvorenici u njemu pate,

dodao je Marković.

Na predstavljanju Prvog izveštaja o stanju u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija Srbije, koji je izradio Beogradski centar za ljudska prava, Marković je kao probleme naveo i nedostatak zatvorskog osoblja i loše uslove u prostorijama u kojima borave zatvorenici.

Rešenje koje bi, prema Markovićevim rečima, bilo efikasno za prenaseljenost i preopterećenost zatvora je primena alternativnih sankcija.

- Prošle godine od svih osuđenika, 43 odsto je osuđeno na zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci - rekao je Marković i dodao da bi sudovi za lakša krivična dela trebalo da određuju alternativne zatvorske kazne.

Prema njegovim rečima, većina zatvora se suočava sa nedostatkom osoblja, zbog čega se teško uspostavlja disciplina među osuđenicima.

- U zatvoru u Novom Sadu jedan čuvar koji radi na spratu mora da vodi računa o 150 zatvorenika, pa je gotovo nemoguće uspostaviti red i disciplinu - rekao je Marković.

On je dodao da službe obezbeđenja u skoro svim zatvorima rade prekovremeno i da gotovo uopšte ne koriste odmore.

Tim Beogradskog centra za ljudska prava, koji su činili pravnici i lekari, posetio je 20 ustanova za izvršenje krivičnih sankcija Srbije u periodu od avgusta 2009. godine do jula ove godine, a u okviru istraživanja razgovarano je sa osuđenicima nasamo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.