Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoreno porodilište

Zatvoreno porodilište

Internom kontrolom komisije za intrahospitalne infekcije u KBC 'Zvezdara' pre nedelju dana otkrivena je bakterija pseudomonas koja izaziva komplikacije kod novorođene dece, nosi određeni faktor rizika po njihovo zdravlje i lečenje može imati neizvestan ishod, priča dr Panajotović. Bakterija je otkrivena baš na Odeljenju za neonatologiju na koje se, odmah nakon porođaja, smeštaju majke i deca kojima je potrebna posebna nega - ili su prevremeno rođena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili imaju smetnje pri disanju itd.

- Da bi se prekinuo epidemiološki lanac, odnosno da bismo sprečili da se razvije epidemija, 21. oktobra smo naložili da se majke i deca sukcesivno otpuštaju kući ili u druge ustanove i da se nove porodilje ne primaju. Ekipe Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja uzele su uzorke na analizu, a mi smo počeli sa dezinfekcijom prostorija, opreme, uređaja, instrumenata i svega što služi za lečenje i negu majki i beba - ističe dr Panajotović.

Rezultati analiza trebalo bi da budu gotovi u ponedeljak, kada će se znati i tačan uzrok pojave ove bakterije. Prema rečima našeg sagovornika, bakterija se može preneti kontaktom a može se nalaziti i u vodi. Zbog toga je naloženo kompletno pranje i ispitivanje vodovodne mreže sa pojačanom dozom hlora. Ispitivana je i dezinfikovana i ulična vodovodna mreža, a isto je urađeno i u internoj vodovodnoj mreži Kliničkog centra.

- Prema prvim rezultatima, bakterije pseudomonas nema u vodi, ali do konačnih rezultata stručnjaka iz Gradskog zavoda ne može se ništa tvrditi sa sigurnošću - precizira Panajotović.

Ove bakterije ima u životnoj sredini, ali je opasno ako se ona nađe u blizini novorođenih beba jer može da izazove sekundarne komplikacije i zahteva invanzivnu terapiju, kaže Panajotović.

Ova bakterija se s vremena na vreme pojavljuje u porodilištima, ali se ovakve, uobičajene preventivne mere odmah sprovode i ova pojava ne treba da uznemirava javnost, kaže on.

Panajotović nije želeo da precizira da li je neka od porodilja ili beba bila zaražena ovom bakterijom pre nego što je otpuštena kući iz bolnice.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa nadležnima u KBC 'Zvezdara'. Međutim, direktor je bio van zgrade na sastancima ceo dan, a do načelnika porodilišta nismo uspeli da dođemo jer se na telefone u porodilištu niko ne javlja. Samo nam je u kabinetu direktora rečeno da je porodilište zatvoreno iz 'tehničkih razloga'. Jovana Subotić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.