Zatvoreno nebo nad Srbijom

Izvor: Glas javnosti, 18.Apr.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoreno nebo nad Srbijom

BEOGRAD - Agencija za kontrolu letenja juče je tačno u 16 sati izdala naredbu da je vazdušni prostor države zatvoren i da nijedan avion na teritoriji Srbije ne može da poleti.

Velimir Radosavljević, direktor Aerodroma "Nikola Tesla", za Kurir kaže da niko u ovom trenutku ne može da kaže kad će avioni moći ponovo da lete.

- Na osnovu svih pokazatelja, Kontrola leta izdala je saopštenje da se vulkanski oblak nalazi iznad Beograda i mi se samo toga pridržavamo. Stanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se prati, ali u ovom trenutku niko ne može da kaže kad će vazdušni prostor ponovo biti otvoren - uverava Radosavljević.

Bruno Genel, izvršni direktor Centra oblasne kontrole letenja Beograd, tvrdi da je reč o preventivnoj meri koja treba da doprinese očuvanju bezbednosti letenja.

Nema mesta panici

Snežana Matić-Besarbić iz Instituta za javno zdravlje Beograda tvrdi da nema mesta panici.

- Kao prvo, oblak se nalazi na velikoj visini, na oko pet kilometara od zemlje. Drugo, sve zavisi u kom pravcu će se kretati, da li će to biti urbane ili ruralne sredine. Na teritoriji Beograda postoji pet mernih mesta, uključujući Obrenovac i Lazarevac, i do sada uređaji nisu registrovali nikave štetne čestice. Međutim, istina je i to da bi česticama iz vulkanskog oblaka trebalo neko vreme, odnosno od dva do tri dana da dođu do nas - objašnjava Besarbićeva i najavljuje da će građani biti blagovremeno upozoreni ukoliko se ukaže potreba.

Dragan Milovanović, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, kaže da će vulkanski pepeo, i ako stigne do tla, biti veoma razređen i da neće doneti otrovne materije.

- Opreznost nije na odmet, ali građani ne treba da strahuju za svoje zdravlje. Erupcija vulkana i lava koja se iz njega izlila doveli su do topljenja glečera, koji je zbog visokih temperatura prešao u vodenu paru, formirajući oblak koji nose vazdušna strujanja - naglasio je Milovanović.

Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, kaže da u ovom trenutku ne postoji bojazan da će oblak vulkanske prašine imati posledice po ljudsko zdravlje i uobičajen tok života u Srbiji.

- Nema velike potrebe za brigom u ovom trenutku niti za širenjem panike. Srbiji će se desiti ono što i celoj Evropi i problemi koji budu nastajali biće uglavnom vezani za avio-transport.

Ministar je rekao i da su stručnjaci već dali preporuke za eventualno pogoršanje situacije i da će građani preko medija dobijati prava uputstva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.