Zatvor protiv divljih berača

Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvor protiv divljih berača

NIŠ - Ekolozima i inspektorima za zaštitu prirode poznato je da nekontrolisana i nestručna berba lekovitog bilja nanosi velike štete i često i uništava retke i zakonom zaštićene biljne vrste.Tako je i sa žalfijom, retkom, a izuzetno dragocenom i lekovitom biljkom, kojoj je Sićevačka klisura jedino prirodno stanište u Srbiji. Inače, bez obzira na činjenicu da uništavanje zaštićenih biljnih vrsta zakon definiše kao krivično delo, blage kazne koje se izriču u sudskim postupcima nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << efekta jer su divljim beračima jednostavno „isplative“.

- Divlji berači će, poput jednog Svrljižanina koji je do sada šest puta uhvaćen i kažnjen, nastaviti da „divljaju“ po prirodi sve dok u sudski presudama za takva dela ne počnu da se izriču i kazne u trajanju od 6 meseci do 5 godina zatvora, predviđene zakonom, kaže inspektor za zaštitu prirode Dragan Šelmić.

Kada se nađu pred sudom, poput već pominjanog Svrljižanina protiv kojeg su podnete tri krivične i isto toliko prekršajnih prijava, oni pred sudijama počnu da „plaču i kukaju“ kako nemaju drugih prihoda i da od tog beračkog posla hrane svoju porodicu. Kazne su do sada najčešće bile opomene ili simbolično novčane.

SIĆEVAČKA OAZA

Sićevačka klisura, kroz koju prolazi magistralni put od Niša prema Bugarskoj, atraktivna je ne samo vizuelno, nego i po izuzetno retkim biljnim vrstama. Na oko 7.700 hektara njene površine, od kojih dve trećine pripadaju području Niša, a ostatak opštini Bela Palanka, jedino je prirodno stanište žalfije u Srbiji. Ovo područje je 2000. godine proglašeno specijalnim rezervatom prirode. Tu je i ozvaničena endemska vrsta, cvet „Ramonda serbika“. Sićevački kraj je poznat i po vinogorju i vinu i kao područje pogodno za pčelarstvo.

Inspektori za zaštitu prirode sada čine napore da sudovima objasne da se radi o vrlo ozbiljnim krivičnim delima i da zato konačno moraju početi da izriču i zakonom predviđene zatvorske kazne.

- Nekontrolisanog branje lekovitog bilja, posebno retkih vrsta poput žalfije, ne vodi samo ka nestajanju dragocenih biljnih vrsta, nego posredno uništava i staništa mnogih insekata, gmizavaca i sitnih sisara, a izaziva i eroziju terena. Berači često pri branju žalfije i drugog bilja koriste srpove i makaze što smanjuje broj izdanaka i izaziva atrofiju biljaka. Najtragičnije je kada se biljke čupaju iz korena jer to ih baš i „iskorenjuje“ sa terena, upozorava inspektor Šelmić.

Javno preduzeće „Srbija-šume“ ima svoje čuvare koji neprekidno nadziru zakonom zaštićene terene i biljke i često imaju i dobru saradnju sa meštanima koji im dojavljuju o prisustvu divljih berača. Mnogi su „zatečeni na delu“, ali mnogi uspevaju i da na vreme zbrišu. Do sada je na području Sićeva oduzeto oko 700 kilograma žalfije, koju osušenu po kilogramu otkupljivači plaćaju oko 120 dinara. Dosadašnje kazne nisu davale prave efekte, ali zatvorske, inače predviđene zakonom bi verovatno bile mnogo efikasnije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.