Izvor: RTS, 09.Avg.2021, 18:26

Zatrpava se požar u Vinči, koliko je opasan dim sa deponije objašnjava profesor Hemijskog fakulteta

Požar koji je ponovo u subotu izbio na deponiji u Vinči je pod kontrolom, tvrde nadležni. Dima i dalje ima, a aplikacije ne pokazuju da je vazduh preterano zagađen. Od ukupno 68 hektara, koliko zauzima deponija, gori rubni deo od oko pet hektara. Branimir Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta kaže za RTS da je mogao vetar da bude u takvom smeru da oduva zagađujuće supstance od Beograda, ali da je celokupna količina ili najveći deo količine zagađujućih supstanci došao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u protosferski deo iznad Beograda. Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić kaže da je 2. avgusta privatni operater preuzeo upravljanje deponijom i da se otpad više ne odlaže na staroj deponiji.
Oko 16 sati počeo je da duva vetar koji je dim počeo da razvejava ka auto-putu i dalje ka Avali. Od dima reporter RTS-a nije ni mogao da vidi deponiju.

Na obodu stare deponije je još nekoliko tinjajućih žarišta. Njih dogašuje 15 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila. Angažovano je i devet teških građevinskih mašina čiji je zadatak da nasipaju zemlju na vatru.
Direktor "Beočiste energije" Vladimir Milovanović kaže za RTS da je trenutna situacija mnogo bolja nego u subotu uveče. Napominje da je požar izbio iznenada i naglo i pred sam kraj dana.
"Sa svim resursima raspoloživim, pod rukovodstvom vatrogasne brigade, u nedelju je tokom dana urađen najveći deo posla. Ugašen je požar na pet hektara. Ovo sada su ostaci požara koji može da se proširi. Zato su ti vatrogasci danonoćno ovde spremni da spreče eventualno proširenje požara na susedne površine. Mi nastavljamo sa zatrapavanjem zemljom, jer je suština toga da se prekine dotok kiseonika, a mi zemlje ovde na deponiji imamo u dovoljnim količinama", kazao je Milovanović.
Prema njegovim rečima, primarni zadatak je zaštita radnika.
"Svi ljudi koji su angažovani na gašenju požara, svi su opremljeni adekvatnom zaštitom, N-95 maskama, rade u rotacijama od po dva sata, vodimo računa o zdravlju naših zaposlenih", istakao je Milovanović.
U Skupštini Grada održana je sednica Štaba za vanredne situacije na kojoj je konstatovano da su merenja kvaliteta vazduha koja su obavljena sinoć od 20 do danas u 13 sati pokazala da se u vazduhu ne nalaze povećane koncentracije suspendovanih čestica.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da se nastavlja intenzivno praćenje kvaliteta vazduha i stanja na terenu.
Stvaranje nus proizvoda na visokim temperaturama Branimir Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta kaže za RTS da je mogao vetar da bude u takvom smeru da oduva zagađujuće supstance od Beograda.

"Nažalost, juče se desio taj najgori mogući scenario da je celokupna količina ili najveći deo količine zagađujućih supstanci došao u protosferski deo iznad Beograda i napravio jednu lošu situaciju na vrlo visokom nivou", kazao je Joavančićević.
Na ovim temperaturama će se, ističe, stvarati i nus proizvodi koji mogu da budu vrlo toksični i među njima dugotrajne organske zagađujuće supstance koje se danas smatraju najopasnijim zagađenjima vazduha - dioksini i furani.
"Javnost uglavnom barata sa ove dve klase organskih jedinjenja, ali tu može da bude mnogo drugih polutanata, a koje su to mi u ovom trenutku ne znamo, jer u Srbiji ne postoje, odnosno ne primenjuju se pouzdane tehnike i metode za analizu specifičnih organiskih polutanata. Mi imamo metode za određivanje koncentracije klasičnih polutanata kao što su oksidi i kiseli oksidi azota, sumpora, ugljenika, kao što su PM čestice, ali nemamo rutinske metode za analizu tih specifičnih organskih polutanata", naveo je Jovančićević.
"Jedna od najgorih situacija"Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić kaže da se deponija u Vinči koristi od 1977. godine, i to je jedina gradska registrovana deponija.

"Metan koji se nalazi unutar deponije usled sagorevanja raznih materija stvara sitne požare kada dođe do sleganja deponije, stvaraju se požari. Do sada smo imali, nažalost, dosta ovakvih situacija. Ovo je možda jedna od najgorih situacija, ali 2. avgusta privatni operater je preuzeo upravljanje deponijom. Ne odlažemo više otpad na staroj deponiji, odlažemo na novoj koja je izgrađena, a stara će u narednom periodu biti zatvorena i ovakve stvari će uskoro biti prošlost", naglasio je Popadić.
Na pitanje na šta tačno misli kada kaže da je reč o jednoj od najgorih požara, navodi da misli na površinu zahvaćenu vatrom.
"Verujem da će ekipe koje su danonoćno na terenu uspeti da ga lokalizuju", dodaje Popadić.
Kaže da je to jedna od najneuređenijih deponija u ovom delu Evrope.
"Otpadne vode su direktno odlazile u Dunav. Završena je fabrika za preradu otpadnih voda, one će se prerađivati. Bilo je i klizišta. Utrostručena je za poslednjih deset godina količina otpada. Moram i da napomenem da se u Srbiji koristi požar za jeftine političke poene", kazao je Popadić.
Navodi da je privatni partner uporedo sa izgradnjom nove deponije, izgradio je i postrojenje za preradu otpada.
"To nije dovoljno za količine koje pravi Grad Beograd. Mi smo u postupku pronalaska lokacija i pribavljanja nameni. Stvarno su procedure velike, za baru Revu koju smo zatvorili smo čekali dve godine da dobijemo privremenu građevinsku dozvolu, tu su neke procvedure koje moraju da se ispoštuju", naveo je Popadić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dok gori jedna od najvećih evropskih deponija: Reciklaža rešenje za Vinču

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Avg.2021

"Požar na deponiji Vinča je ekološka nesreća koja je mogla da se dogodi svuda, a možda je izazvana ljudskom nepažnjom ili namerom. Istraga će pokazati", napisao je na zvaničnom Fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić 9. avgusta. Požar na deponiji, koja važi za jednu od...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

ŠTA SVE DANIMA UDIŠEMO U DIMU IZ VINČE? Opasno, toksično, kancerogeno... Neće vam biti svejedno kad čujete šta kažu stručnjaci!

Izvor: Blic, 09.Avg.2021

Požar na deponiju u Vinči je lokalizovan, ali se oseća širom grada zbog čega se mnogi pitaju šta to već danima udišemo u vazduhu? Hemičari upozoravaju da prilikom sagorevanja plastičnog materijala i guma koje svaka deponija ima dolazi do stvaranja izuzetno kancerogenih supstanci. Nažalost,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.