Zatražena imena lekara i dokazi o zloupotrebama

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatražena imena lekara i dokazi o zloupotrebama

Lekarska komora Srbije zatražila od direktorke republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović da što pre prosledi imena lekara koji su vršili zloupotrebe sa izdavanjem lekova na recept, kao i dokaze kako bi nadležni organi te komore odlučivali o osnovanosti optužbi.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da je to zatraženo u skladu sa nadležnostima i javnim ovlašćenima Lekarske komore koje se odnose na izdavanje, produžavanje i oduzimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << licenci, "a direktno podstaknuti izjavama u medijima koje su davali direktor i portparol Zavoda" pre nekoliko dana.

"Zakon o zdravsvenoj zaštiti u članu 197 koji se odnosi na oduzimanje licence zdravstvenom radniku, u stavu 3, članu 6 predvidja da Komora oduzima zdravstvenom radniku licencu... ukoliko u obavljanju zdravstvene delatnosti zloupotrebi sredstva zdravstvenog osiguranja", navodi se u saopštenju.

Lekarska komora zatražila je od R Z Z O i da im se prosledi analiza zdravstvenog stanja gradjana Srbije u prva četiri meseca ove godine, koja je, kako je navedeno, "poslužila kao osnov za tvrdnje iznesene u javnosti, a koje se odnose na broj propisanih recepata od strane lekara u Srbiji".

U saopštenju se takodje podseća da, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, pacijenti imaju pravo da budu obavešteni o alternativnim metodama lečenja i ukazuje na kaznene odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Lekarska komora Srbije podsetila je da za rad lekara važi i Hipokratova zakletva kao deo običajnih normi, ali i obaveza da uvek postupa po savremenim dostignućima i najboljim principima medicinske nauke i prakse.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.