Izvor: B92, 23.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto volontirati

Beograd -- U Narodnoj kancelariji trenutno volontira oko 30 studenata sa beogradskih fakulteta.

Ideja je da se mladi angažuju i uključe u društvene tokove i steknu praksu koja im uglavnom nedostaje. Interesovanje za volontiranje je veliko, prijavilo se preko 400 studenata. O volontiranju se malo zna, slabo je zastupljeno, a zapravo je tako nešto neophodno, kažu Breza, Iva i Miloš, studenti-volonteri.

"Mislim da je volontiranje vrlo bitno za studente, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za buduće socijalne radnike, jer imamo vrlo malo prakse. Bitno je i to da sam imala priliku da vidim kako izgleda puno radno vreme, doći u 9.00 i otići u 17.00", kaže Breza.

Njena koleginica Iva kaže da je tek kao volonter videla koliko je praksa neophodna. Miloš na posao dolazi dva puta nedeljno. "Starije kolege su mi predložile da volontiram, da bih video pravo u praksi, što je retko za studente u našoj zemlji. Imamo obavezu da dolazimo jednom nedeljno, a ja dolazim dva puta, ne zato što nemam šta da radim u životu, već što sam video svoju korist da budem ovde. Kad ispratim jedan predmet, nečiji problem, i kad vidim da sam nekome pomogao, onda mi je to dovoljan motiv da bih se odrekao sedenja u kafiću", kaže on.

Pedeset novih volontera počeće da radi 15. maja, radiće tri meseca, a potom Narodna kancelarija prima novu grupu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.