Zašto se uvodi jednosmenski rad u školama

Izvor: RTS, 23.Avg.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se uvodi jednosmenski rad u školama

Početak nove školske godine obeležiće i pilot-projekat obogaćenog jednosmenskog rada. Za sada će se nastava odvijati u jednoj smeni u 204 osnovne škole i 111 izdvojenih odeljenja u Srbiji. Ovakav koncept omogućiće sadržajniji boravak u školi, od kojeg će koristi imati đaci, roditelji i prosvetni radnici.
Pre tri godine adaptacijom stare školske zgrade u Kosjeriću, Osnovna škola "Mito Igumanović" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispunila je zahtev roditelja za rad u jednoj smeni.

Novi obogaćeni jednosmenski rad, kao pilot-projekat Ministarstva prosvete realizovaće samo u jednom izdvojenom odeljenju.
"Aktivnosti vezane za engleski jezik, neke sportske aktivnosti, zatim jednu aktivnost koju smo nazvali 'film i fotografija' i još nekoliko aktivnosti u zavisnosti od interesovanja učenika, odnosno njihovih roditelja", kaže direktor te škole Milovan Joksimović.
Svaka škola imaće na raspolaganju da izabere sadržaje, od sporta, preduzetništva, do sticanja određenih licenci.
Lazar Čikiriz, direktor OŠ "Branislav Petrović" iz Slatine, ističe da će uvesti savremeni ples ili radionice drame, dok direktorka škole "Sava Kovačević" iz Mihajlovca Biljana Todorović navodi da će uvesti radionice o toleranciji, zloupotrebi droga i radionice koje se odnose na sređivanje školskog dvorišta.
Pedagog Nataša Vujadinović iz mihajlovačke škole kaže da će raditi na razvijanju kompetencija kod učenika, koje će im pomoći da znanja primene u svakodnevnom životu.
Direktor OŠ "Aleksa Dejović" iz Sevojna Vlade Živanović smatra da će pilot-projekat omogućiti da se pronađe najbolji model.
Tek tada će, kao i u razvijenim evropskim zemljama, ovaj način rada moći da se primeni u svim školama u Srbiji. Međutim, u nekim školama kažu da nisu upoznati sa pilot-projektom.
"Svaki šraf na mehanizmu prosvete je dobro zarđao. Za šta god da se uhvatite ništa vam nije ostavljeno da valja, pa odatle da krenete. Sve morate da počnete od nazad. Svi su dobili informacije. Ko je bio spreman na vreme, te je krenuo", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.
U školama u kojima se nastava već održava u jednoj smeni, lakše će se prilagoditi obogaćenom konceptu rada. Za one koji rade u dve smene predstoji prilagođavanje, kako bi mehanizam prosvete u Srbiji bio podmazan kao u Evropskoj uniji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.