Izvor: B92, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zašto sam ostao", TV B92 u 21 čas

Beograd -- TV B92 večeras emituje dokumentarni film "Zašto sam ostao", o čoveku koji je odbio da napusti svoj dom u Prizrenu.

Film novinara lista Vreme Slavena Kranjca prati sudbinu kosovskog Srbina Miloša Nekića, koji nije želeo da ode iz Prizrena 1999. i 2004. Film je osvojio nagradu za najbolju reportažu na nedavno završenom festivalu Interfer u Somboru.

Kada su snage Kfora 1999. ušle u Prizren, u njemu je ostalo 68 Srba. Kuće su bile spaljene, a oni koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ostali bili su izolovani u svojim domovima. Miloš Nekić je od svog doma napravio tvrđavu i bio izložen svakodnevnim napadima. Jedini pogled na ulicu imao je sa jednog prozora.

U martu 2004. njegovu kuću spalili su demonstranti. Na periferiji Prizrena dobio je kuću u kojoj je živeo dok mu nisu obnovili onu u gradu, koju je svim mogućim pravnim sredstvima pokušao da spase i obnovi. To mu je uspelo, ali mu u opštini još nisu dali ključeve. Danas se više ne plaši da izađe u centar grada. "Ne plašim se ulice, sav strah je nestao. Ne potičem iz plašljive porodice. Na kraju krajeva, to se može desiti i u Parizu i u Njujorku, i tamo ljudi mogu da stradaju", kaže Nekić.

Miloš Nekić kaže da nikada neće otići iz Prizrena i smatra da u XXI veku ne može biti nikakvih podela među ljudima. Kaže da nikoga ne mrzi i da posle šest godina konačno može da razgovara sa svojim prijateljima Albancima, koje je ranije samo gledao kroz prozor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.