Izvor: B92, 10.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je važna Srebrenica

Beograd, Potočari, London -- U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice sutra će biti obeležena 10. godišnjica masakra.

Preko 7.000 muslimanskih muškaraca i mladića ubijeno je u julu 1995, kada su snage bosanskih Srba zauzele tu enklavu u istočnoj Bosni. Komemoraciji će prisustvovati više od 50 predstavnika država i međunarodnih organizacija, a dolazak su potvrdili predsednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Stjepan Mesić i Albanije Alfred Mojsiju.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Potočarima se očekuju i ministri inostranih poslova Turske, Velike Britanije, Holandije, Francuske, Švedske, Slovenije, Makedonije i Bugarske. SAD će predstavljati ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Rišar Prosper, Poljsku bivši premijer Tadeuš Mazovjecki, a dolazi i predsednik Haškog tribunala Teodor Meron.

Pred polazak u Srebrenicu Tadić je rekao da ide u Potočare kako bi odao poštu nevinim žrtvama zločina koji se tamo dogodio i da od distanciranja od zločinaca zavisi budućnost Srbije. "Mi nismo stajali iza zločina. Moramo pokazati distancu između gradjana i zločinaca, od toga zavisi budućnost Srbije. Treći razlog za odlazak u Srebrenicu je neophodnost uspostavljanja punog poverenja i saradnje zemalja regiona. Učinjeni su mnogi zločini prema srpskom narodu, a osuda tih zločina je nešto što se samo po sebi podrazumeva. Međutim, vrlina i snaga je osuditi zločin počinjen u naše ime prema drugom narodu. Zato idem u Srebrenicu", naveo je Tadić.

Tadić je za Sky rekao kako se nada da će Ratko Mladić biti uhapšen u narednih nekoliko dana. Ranije su 11. jul SAD i Evropska unija pominjale kao krajnji rok za hapšenje Mladića. "Nadam se da ćemo to uraditi u narednih nekoliko dana. To je moja nada, to je zbog našeg naroda i naše zemlje. Bez toga se ne možemo obratiti Evropskoj uniji, ne možemo videti perspektivu u smislu našeg članstva u EU", kaže Tadić za Sky.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je pokopano 1.327 žrtava iz Srebrenice, a sutra će biti sahranjeno još 610 ubijenih, a među njima je najmlađa žrtva imala 14, a najstarija 94 godine.

"10 godina ćutanja"

Omladina Liberalno-demokratske frakcije je akcijom "10 godina ćutanja" pozvala Srpsku pravoslavnu crkvu i Vladu Srbije da osude zločin u Srebrenici i posebno osudila prisustvo srpskog patrijarha Pavla na jučerašnjem skupu Srpske radikalne stranke.

Portparol omladine LDF-a Marko Živković navodi da je akciju ispred Patrijaršije organizovana kako bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi bio dat još jedan dan da uradi ono što nije uradila za 10 godina. "SPC mora da osudi zločine, sve zločine na prostoru SFRJ, a pravshodno zločine koji su učinjeni u ume srpskog naroda i naše vere. To je uslov koji mora biti ispunjen kako bismo imali moralno pravo da od Zagreba i Sarajeva tražimo da oni osude zločine počinjene nad našim narodom. Svim poslanicima smo poslai pismo, 248 pisama, izuzeli smo samo Natašu Mićić i Žarka Koraća, koji su predložili deklaraciju kojom se jasno osuđuje zločin", kaže on.

Berns: Izručenje Mladića Hagu najprikladnije

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns kaže da bi jasna izjava kajanja u ime Srba bila najbolji korak ka pomirenju u regionu, a da bi još dramatičniji i prikladniji potez bilo hapšenje i izručenje Mladića Haškom tribunalu.

U autorskom tekstu u Vašington postu Berns tvrdi da je tokom nedavne posete Beogradu premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i Tadiću rekao da su SAD spremne da sa Srbijom izgrade nov, bolji odnos, ako oni uhvate Mladića. "Rekli su da su voljni da to urade", navodi Berns i dodaje da je Tadiću i Koštunici rekao da će SAD podržati članstvo Srbije i Crne Gore u Partnerstvu za mir tek kad Mladić bude u Hagu. "Balkan se ne može vratiti u stanje normalnosti dok ne bude izbrisana mrlja Srebrenice", piše Berns.

"Ne licitirati žrtvama"

Masakr skoro 8.000 ljudi u Srebrenici u javnosti Srbije najčešće pokreće pitanje zašto se ne govori o zločinima nad Srbima. Poređenje broja ubijenih u ovom ili onom zločinu pretvorilo se u beskrajan spor o tome koja nacija je podnela najveće žrtve, bez priče o odgovornosti i osude zločina.

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Branka Prpa kaže da je to pitanje političke zrelosti jednog društva i da je javnsot u Srbiji očigledno i dalje nespremna da se suoči sa svojom tragičnom prošloću. "Ta vrsta odgovornosti jeste ono što se najteže prihvata i to je ujedno i razlog zbog čega se te brojke neprestano menjaju i neprestano prebacuju u tuđe dvorište kao ping-pong loptica. Onda ide ta vrsta apsurdne Beketovske drame u kojoj se obesmišljavaju žrtve", kaže ona.

Profesor na Univerzitetu Južni Mej u Portlandu Dušan Bjelić podseća da su žrtve uvek ljudske, a ne etničke. "Nema razumevanja šta zapravo žrtve znače, da je žrtva uvek žrtva, ljudskog roda, a ne neke posebne grupe. Smrt je uvek univerzalna i u tom smislu nema razlike između smrti Srbina, Muslimana ili Hrvata ili Jevreja ili Palestinca", kaže on.

Ugo Vlaisavljević, profesor Filozofksog faklteta u Sarajevu, kaže da je Srebrenica nešto čim se u Sarajevu više ne licitira. "Genocid je nešto čim se ne može licitrati. Slučaj Srebrenice više nije naš ili njihov zločin, to je zločin o kom se mora govoriti bez obzira na svaki drugi zločin. Time ništa o drugim zločinima ne govorimo, ali govorimo o tome da takav zločin mora biti stvar nas, pojedinačno svakog od nas i nikog drugog", kaže on.

"Marš smrti, put slobode"

Oko 500 Srebreničana nastavlja akciju "Marš smrti, put slobode". Oni danas nastavljaju put ka Potočarima, gde će sutra prisustvovati obeležavanju 10. godišnjice zločina u Srebrenici.

Za sada nema najava da će vlast u Srbiji na bilo koji način obeležiti desetogodišnjicu zločina u Srebrenici. Nema ništa ni od Dana žalosti koji su za 11. jul bili najavili vojvođanski zvaničnici. Jedino će na EXIT-u, u noći između nedelje i ponedeljka, uz pesmu Anni Lenox "I Saved the World" biti poslata poruka mira iz poštovanja prema stradalima u Srebrenici.

Portparol direktora policije Republike Srpske Radovan Pejić izjavio je sinoć da će policija RS uložiti maksimalne napore da na obeležavanju godišnjice svi prisutni budu maksimalno bezbedni. U izjavi TV BN Pejić je rekao da u regionu Srebrenice poslednjih dana nisu zabeleženi veći incidenti i da je uveren da će i komemorativan skup u Potočarima proteći bez bezbednosnih problema.

Britanska štampa: Jeziva epizoda

Osvrćući se na desetogodišnjicu zločina u Srebrenici koja će biti obeležena sutra, britanski Ekonomist o tom događaju piše kao o najjezivijoj epizodi iz ratova na Balkanu devedesetih godina, govoreći i mogućoj odgovornosti zapadnih sila za tu tragediju.

Kako prenosi BBC na srpskom, tak nedeljnik piše da zapadne sile još nisu odgovorile na neka teška pitanja poput sledećeg: Da li zvuči previše konspirativno ako se postavi pitanje kako to da, uz silne obaveštajce na terenu i snimke iz satelita, zapadne sile nisu ništa učinile da masakr spreče, odnosno, da li je prećutno bilo dozvoljeno da se sprovede ovo masovno ubijanje hiljada Bošnjaka dugo pet dana?

U članku se dalje konstatuje da bez Srebrenice SAD ne bi dobile podršku evropskih saveznika za nagli zaokret i vojnom intervencijom, bacanjem bombi za mir, okonča rat u Bosni.

Ekonomist piše da će majke i udovice, koje će se okupiti na groblju srebreničkih žrtava u Potočarima, sigurno mučiti još jedno teško pitanje- da li je šok zbog masakra u Srebrenici bio jedini način da se zapadne sile prenu i promene svoju politiku prevazilaženjem međusobnih razlika oko rata u Bosni? Zar nije bilo drugog načina?

Indipendent on sandej, s druge strane, posvetio je pažnju situaciji istočno od Drine i konstatovao da je, zbog jučerašnjeg skupa više hiljada pristalica Miloševića i Šešelja, na kojem je govorio i sam patrijarh Pavle, počela da bledi svaka nada da će doći do pomirenja Srba i Bošnjaka.

Fišer: Ne sme se ponoviti

Ministar inostranih poslova Nemačke Joška Fišer izjavio je danas da Srebrenica ne sme više nikada da se ponovi i najavio da će Vlada Nemačke Balkanu i dalje pružati snažnu političku i materijalnu podršku.

U saopštenju povodom 10. godišnjice masakra u Srebrenici, Fišer ocenjuje da su se od kraja ratova na Balkanu Bosna i Hercegovina i druge zemlje SFRJ uveliko približile cilju, a to su miran suživot i dobrosusedski odnosi. "Masakr u Srebrenici postao je simbol neuspeha i bespomoćnosti međunarodne zajednice, ali je međunarodna zajednica iz toga izvukla pouke. U Makedoniji i na Kosovu joj je, zahvaljujući blagovremenoj i energičnoj akciji, pošlo za rukom da spreči slične ekscese nacionalističke nasilničke politike", naveo je Fišer, prenosi Beta.

Solana: Monstruozan zločin

Predstavnik Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana ocenio je da je masakr Bošnjaka u Srebrenici bio monstruozan zločin i da su ga srpske snage i paramilitarci izvršili nemilosrdno i sistematski. "U moralnom, ljudskom i političkom smislu, bio je to najmračniji čas ratova u SFRJ. Među brojnim sramotama tih ratova Srebrenica stoji kao daleko najgore zverstvo u Evropi posle Drugog svetskog rata", ocenio je Solana za Danas."Da stvari budu još gore, žrtve su se uzdale u Ujedinjene nacije, u međunarodnu zaštitu, ali mi smo ih izneverili. Bio je to ogroman, kolektivan i sramotan propust", navodi Solana.

I na TV B92

Televizija B92 sutra će direktno prenositi obeležavanje desetogodišnjice zločina u Srebrenici, a uveče će biti emitovana i specijalna jednočasovna emisija posvećena toj temi. Pored diskusije u studiju o tom događaju, gledaoci će moći da vide i svedočenja porodica žrtava, izjave mnogih ličnosti iz domaćeg javnog života i ekskluzivan materijal koji će sa terena tokom dana slati specijalna ekipa.

Spomenik srpskim žrtvama

U Skelanima, u srebreničkoj opštini, danas je otkriveno spomen-obeležje sa imenima više od 300 srpskih civila iz tog kraja koje su 1992. i 1993. ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića. Obeležje je otkrio Cvetko Ristić, kojem su u proteklom ratu pripadnici Armije BiH u jednom danu ubili sedam članova porodice.

Komemorativnom skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada građana Podrinja, sa obe strane Drine. Predstavnici vlasti Republike Srpske i međunarodne zajednice nisu se pojavili. Vence su položile porodice poginulih, boračke delegacije Srebrenice, Bratunca, RS, Srbije i centra Javne bezbednosti Istočno Sarajevo.

"12 Grka 1995. ušlo u Srebrenicu"

Grčki opozicioni list To vima piše da je 12 Grka, sa srpskim snagama, 1995. ušlo u Srebrenicu i posle pada grada podiglo državnu zastavu Grčke na ruševinu tamošnje pravoslavne crkve. List u tekstu "Grci u srebreničkom pokolju" govori o masakru u Srebrenici i piše da je u toku istraga o učešću pripadnika Grčke dobrovoljačke garde u genocidu 7.800 civila. "Zbog Srebrenice je pala i Vlada Holandije, 2002, jer je skupštinska istraga utvrdila da su za osvajanje tog grada i pokolj odgovorne holandske trupe Ujedinjenih nacija.

"Treba da nas je sramota. Oko 100 dobrovoljaca koji su ratovali u srpsko-bosanskoj vojsci poznato je grčkim vlastima. Baza im je bila u Vlasenici, a regrutne kancelarije u Atini i Solunu, posredstvom kojih su preko Beograda stizali na front. Smatra se činjenicom da su pripadnici Grčke dobrovoljačke garde ratovali u Srebrenici, a komandant Garde Andonis Mitkos, njegov zamenik Spiros Tzanopulos i Frorin Anas podigli su zastavu Grčke i fotografisali se sa srpskim oficirima na ruševini srebreničke crkve", piše list i dodaje da je ordenom "Belog orla" grčke dobrovoljce odlikovao tadašnji vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić.

Jorgos Muratidis, koji je s 22 godine postao pripadnik EEF u Bosni, kaže za list da ne može biti negirano da je bilo ispada, ali i da pokolj nije mogla da izvrši regularna vojska, u čijem je sastavu bio EEF, već sporedne snage, kao što su civilna garda, milicija i druge.

Liki: Mreža se steže

Komandant mirovnih snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini, britanski general Dejvid Liki, izjavio je da se steže mreža oko Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Liki je rekao da vlasti prikupljaju informacije o tome gde su Karadžić i Mladić. "Imamo podatke o njihovom kretanju, postoje stanovništvo i finansijska mreža koji ih podržavaju. Sada znaju da je za njih izuzetno opasno u Bosni, osim za dobro organizovane posete. Znaju kako da se bave kontraobaveštajnim radom, njihovo slrivanje je izuzetno prefinjeno", kaže Liki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.