Izvor: B92, 26.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je skupa oprema za bebe?

Beograd -- Već dugo traje priča o slabom natalitetu, ali i o tome kako je oprema za bebe i decu skupa, međutim ništa se ne preduzima.

Mnogi roditelji se pitaju zašto dečije cipele, koje će se nositi nekoliko meseci, koštaju kao i one za odrasle ili su čak i skuplje. Neki od njih pitaju i zašto država u nekoj od mera pomoći i motivacije za veći natalitet ne uzme u razmatranje i smanjenje cena stvari neophodnih deci.

Staša Đumić ima bebu od šest meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kaže da je prvu pomoć dobila od prijatelja i porodice. "Nezaposlena sam, studiram. Suprug radi i živimo od njegove plate, a podstanari smo i živimo u 36 kvadrata, praktično u jednoj sobi. Bebu hranimo adaptiranim mlekom, a to i pelene koštaju 50 eura, oko 4.500 dinara. Da ne pominjem cipele i garderobu. Što će tek doći na red?", kaže ona.

Prodavačice i same kažu da su cene visoke. "Za najosnovnije artikle koji su potrebni za bebu, za prvo vreme, dok majka ne izađe iz porodilišta, treba izdvojiti oko 7.000 dinara. Tu su kape, štramplice, ćebe, pelene, benkice. Za usrast od tri ili četiri godine za devojčice trodelna trenerka je 3.840 dinara, džemper 1.320 dinara", kaže jedna prodavačica.

Vesna Piperski-Tucakov iz Ministarstva za socijalna pitanja kaže da bi inicijativa za smanjene cena, koju već dugo predlažu roditelji, mogla da bude pokrenuta uz saradnju Ministarstava trgovine i finansija. "Saglasna sam da bi garderoba i oprema za decu mogli imati nižu cenu. Trebalo bi da vidimo šta je to što utiče na formiranje cene, da li je to cena u procesu proizvodnje, da li veliku ulogu u toj ceni ima porez i kolika je marža na sve ono što se odnosi na opremu za decu, garderobu i obuću. Tako nešto može da se organizuje, ali nadam se da će takvu inicijativu da podrže i prodavci i proizvođači dečje opreme", kaže ona.

Trgovci kažu da su carinske stope za dečiju opremu najniže - PDV je uglavnom 18 odsto, a marže od 30 do 50 odsto.

Više o problemima nataliteta, roditelja i dece u rubrici Roditeljstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.