Izvor: B92, 15.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zašto je dobro biti dobar"

Beograd -- Nasilje i agresivnost u školama gotovo su prepolovljeni, rekao je ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da mladi sada agresivnost nastavljaju da ispoljavaju van škole, primećen je i trend da sve mlađa deca imaju problem sa konzumiranjem psihoaktivnih supstanci. Ministarstvo prosvete i sporta pokrenulo je projekte koji imaju za cilj prevenciju problema u ponašanju dece i mladih.

Predstavljajući Projekat "Zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dobro biti dobar", koji treba da promoviše normalno ponašanje i zdrav život dece i mladih, ministar prosvete Slobodan Vuksanović rekao je da, iako je broj nasilja među školarcima prepolovljen, to nije za utehu, budući da mladi sve česšće agresivnost ispoljavaju u porodici i na stadionima.

"Pod plaštom navijačkih grupa mladi ispoljavaju agresivnost na jedan izuzetno brutalan način. Ako su mogli Englezi od onog stepena huliganstva da dođu na ovaj stepen reda i civilizovanog ponašanja, može i Srbija."

Posledica nasilnog ponašanja često je diskriminacija među vršnjacima. Ispoljava se na razne načine, a posledice mogu da obeleže čitav život.

"Ako na ulici vidite jednog debelog dečaka kako se sa jednim malim Romom vraća iz škole, to je slika koja će bez sumnje objasniti svakom odraslom o čemu se radi. Da je neka zajednička nevolja njih dvoje spojila u jedno društvo", kaže Bojana Šumonja, jedna od autorki projekta.

Iako se u ministarsvu prosvete trude da deci ukažu da je pravi put biti dobar, mališani smatraju da to i nije baš tako.Sve veću agresivnost i probleme u ponašanju mladih, dečji psihijatari objašnjavaju sve češćim konzumiranjem psihoaktivnih supstanci. Granice uživanja raznih vrsta droga se spustila, budući da, kako ističu, nimalo ne čudi kada im se za pomoć obrati mališan od 11 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.