Izvor: B92, 19.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zašto država ćuti o torturi"

Leskovac -- Aktivista NVO Dobrosav Neić kaže da je čudno što se povodom pravosudne afere u Leskovcu ne oglašavaju Vlada i Vrhovni sud Srbije.

Naime, reč je o slučaju oko stotinu Albanaca koji su bili izloženi torturi u srpskim zatvorima, a advokati koji su ih predstavljali pred sudovima u Srbiji nisu imali za to nikakvo ovlašćenje. Na tom slučaju radi leskovačka policija, ali i UNMIK.

U aferi u Leskovcu, na čijoj istrazi policija još radi, uhapšen je leskovački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << advokat Stojan Đorđević, kome je jednomesečni pritvor produžen, dok je protiv dvoje sudija opštinskih sudova u Leskovcu i Vlasotincu podignut optužni predlog.

"Postavlja se pitanje da li neko ili neki pokušavaju da zataškaju čitavu stvar da se afera ne bi rasvetlila do kraja", rekao je predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca Dobrosav Neić.

On kaže i da se tom istragom mnogo ozbiljnije bavi UNMIK na Kosovu nego srpski organi.

"Imamo informacije da UNMIK ispituje slučaj stotinak Albanaca sa Kosova koji su bili u srpskim zatvorima, a na račun toga, i njihovog duševnog bola, leskovački advokati su pisali tužbe protiv države Srbije za nadoknadu štete, a neke sudije presuđivale ogromne cifre za isplatu", rekao je Neić.

Pri tome, Albanci u čije ime se to radilo, prema rečima Neića, nisu imali pojma o tome niti su potpisali bilo kome bilo kakva ovlašćenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.