Zašto bogata Jovanka Broz nema ništa?

Izvor: S media, 31.Mar.2011, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto bogata Jovanka Broz nema ništa?

Spisak Titove zaostavštine, posle tri decenije, dostupan sudu, a uskoro i njegovoj udovici. Umesto troje, sada petoro naslednika. I kamen sa Meseca ostao za podelu. Zašto država ne rešava spor?

Kada ponovo počne suđenje o zaostavštini Josipa Broza, sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Vesna Milojević, koja je posle reizbora sudija dobila ovaj predmet, imaće pune ruke posla. Jer, isto "zamešateljstvo" s kojim je započela ostavinska rasprava između Titovih naslednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 14. decembra 1983, prati ovaj slučaj i danas.

I dalje se ne zna ko sve ima pravo na koliki deo kolača, kao ni šta je od vrednosti koje je imao bivši maršal u međuvremenu nestalo.

Samo, ovoga puta situacija bi mogla da bude zamršenija nego prva dva puta, jer se broj naslednika povećao. Pošto je Titov sin Žarko, koji je i pokrenuo ostavinsku raspravu 1983, u međuvremenu umro, umesto njega kao naslednici pojaviće se deca Joška, Zlatica i Svetlana Broz. Tako se broj naslednika sa troje penje na petoro!

Sudija Vesna Milojević upravo i čeka da se izjasne Žarkovi zakoniti naslednici, pa da zakaže ročište i da se postupak između države, Jovanke i ostalih naslednika nastavi.

Međutim, po mišljenju Tome File, dugogodišnjeg Jovankinog zastupnika, stvari uopšte ne bi morale da budu komplikovane. Fila ne zastupa Titovu udovicu od prošle godine, jer bi kao savetnik u Vladi bio u sukobu interesa. On, ipak, za "Novosti" kaže da se, posle tri decenije, konačno zna šta je ostalo iza maršala.

- Uz pomoć poverenika Rodoljuba Šabića, izdejstvovali smo da Muzej istorije Jugoslavije i Arhiv Srbije (u koji je stigla dokumentacija DB, prim. aut.) dostave sudu popis imovine Brozovih. Ja nisam imao uvid u taj popis, ali će novi zastupnici Jovanke Broz i ona imati. Trebalo bi da pošalju dopis Vladi i da traže da se lične stvari nekadašnje prve dame izdvoje iz zaostavštine - kaže Fila.

Znači, Jovanka bi, na neki način, s Vladom mogla da se dogovori.

- Zatim bi - objašnjava Fila - mogla u sporu da dokazuje bračnu tekovinu, i da ona takođe bude izuzeta iz zaostavštine. Na kraju, ono što ostane trebalo bi da se deli na tri dela među naslednicima.

(Večernje novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.