Zašto Tijanina porodica ne odgovora šta će biti sa novcem?

Izvor: Politika, 09.Nov.2013, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Tijanina porodica ne odgovora šta će biti sa novcem?

Objašnjenje da će novac biti upotrebljen u humanitarne svrhe odmah bi prekinulo mučnu priču, svako drugo otvorilo bi moralna pitanja

Dok svi mediji već deveti dan istražuju priču o tome gde je završio novac koji su građani Srbije u humanitarnoj akciji prikupili za lečenje Tijane Ognjanović a koji nije iskorišćen, jer je ona u bolnici u Hjustonu, nažalost preminula ne dočekavši novo srce, otac devojčice i dalje ćuti ili se oglašava šturim porukama i to samo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pojedinim dnevnim listovima.

Tako ni juče Nebojša Ognjanović nije odgovorio na molbu „Politike” da se javi i da razjasni nedoumice koje zanimaju istu onu javnost koja se tokom borbe za život devojčice solidarisala sa ovom porodicom.

Međutim, oglasio se premijer Srbije Ivica Dačić koji je za list „Informer” izjavio da je zatražio da se ova istraga sprovede po hitnom postupku. On je pojasnio da građani koji su skupili dva miliona evra za lečenje male Tijane imaju pravo da znaju gde su te pare i na šta su tačno potrošene. Premijer priznaje da je negde i lično pogođen ovim slučajem i ćutanjem porodice, jer je, kako kaže, kao ministar policije javno pozvao kolege na solidarnost i tražio da pomognu porodici Ognjanović. U MUP-u gde je zaposlen i otac Nebojša Ognjanović, skoro svi zaposleni su izdvojili po jednu dnevnicu i doprineli da se prikupi novac za lečenje.

Iako su za „Politiku” u Komercijalnoj banci, gde se nalazi račun na koji su građani uplaćivali novac, pre nekoliko dana objasnili da podaci o stanju sredstava na nečijem privatnom računu ne mogu da se otkrivaju novinarima, ove informacije su ipak dospele u javnost i pre zvaničnih rezultata istrage tužilaštva.

Prema pisanju „Blica”, a koji se pozvao na izvor blizak MUP-u Srbije, od 2.580.000 evra koje su firme i građani skupili za Tijanu, na računima je danas ostalo 1.665.000 evra. Razlikom od 915.000 evra su plaćeni, isključivo na osnovu pečatima overenih računa, specijalni avio-prevoz i lečenje Tijane u Hjustonu, avio-karte za roditelje i sahrana. Ovaj dnevni list navodi i da sa Tijaninog računa, osim za sahranu, nije podignut nijedan dinar.

Za konačnu istinu o tome koliko je novca preostalo od dobrovoljnih priloga, ipak, bi valjalo sačekati zvanični izveštaj tužilaštva, ali javnost teško može da shvati motive ćutanja Tijaninih roditelja, koji bi ovu mučnu priču i agoniju mogli lako da prekinu objašnjenjem da li će novac pokloniti za lečenje neke druge dece i bolesnih osoba ili u druge svrhe.

– Tragedija koja je zadesila porodicu Ognjanović velika je za njih ali i za Srbiju, jer smo Tijanu svi zavoleli i celim srcem se borili. Međutim, smatram da, ako su građani Srbije odvajali od usta i pomogli akciju svojim novčanim prilozima, sada je najnormalnije da očekuju da dobiju izveštaj kako je potrošen novac. Ako je novac preostao, najhumanije je da se sredstva preusmere za lečenje neke druge bolesne dece – kaže za „Politiku” predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije profesor dr Dušan Milisavljević koji je inicirao promenu Pravilnika o slanju na lečenje u inostranstvo.

Ovaj propis je nedavno promenjen, za Tijanu je kasno stigao, ali nije za Anitu Balaž (12) iz Erdevika i još šestoro dece kojima je neophodna transplantacija srca u inostranstvu.

Povodom izjave premijera Dačića, dr Milisavljević kaže kako ne podržava raspravu o ovako osetljivom pitanju u tabloidima. Da uskoro ne dođemo u sličnu situaciju, po njegovom mišljenju, najbolje je rešenje osnivanje jedinstvenog humanitarnog fonda za decu, čije lečenje nije pokriveno novcem RFZO. Taj fond bi, kako dodaje dr Milisavljević, trebalo da bude pod kontrolom roditelja i udruženja bolesne dece, a ne RFZO i Ministarstva zdravlja, zbog eventualne mogućnosti da se taj novac ne troši transparentno, već da se iz njega „krpe rupe” u budžetu ili u RFZO.

Davor Duboka, izvršni direktor Nacionalne organizacije za retke bolesti, kaže za „Politiku” da svaki roditelj ima pravo i moralnu obavezu da se bori za svoje dete. Ognjanovići su pre svega ljudi koji su izgubili dete, došli su u žižu javnosti i pitanje je da li umeju da se bore sa tom situacijom, onako kako to znaju političari, novinari…

– Roditelji možda žele da prebace preostali novac nekome, a to ne žele nikome da kažu. Možda su se, pokušavajući da izleče svoje dete, upetljali u nešto mnogo veće. Sve što se desilo nakon Tijanine smrti, prati puno nepoznanica, ali mislim da je protiv porodice Ognjanović podignuta hajka, a bez nekih validnih dokaza. Sve je krenulo od pisanja u jednom tabloidu da je sa računa podignuto 2.000 evra, informacija je bila sumnjiva. Koji to komercijalista u banci može da otkrije tako nešto, a hajka je krenula od toga. Sada se ispostavlja da ništa sa računa nije podignuto – ukazuje Davor Duboka. 

Olivera Popović

objavljeno: 09.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.