Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Šišić nije prebačen u Srbiju

Beograd -- Pilot Emir Šišić, osuđen u Italiji na 15 godina zatvora, i ovu Novu godinu će dočekati u zatvoru u Rimu.

Krajem maja ove godine italijanske vlasti odobrile su transfer pilota bivše JNA Emira Šišića iz Italije u SCG, gde bi trebao da odsluži ostatak petnaestogodišnje kazne zbog obaranja helikoptera Evropske unije u Hrvatskoj, 7. januara 1992. godine.

Međutim, iako su svi sudsko-administrativni poslovi oko tog transfera završeni još tokom leta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a neki državni zvaničnici najavljivali da bi major Šišić već u avgustu ili septembru mogao da dođe u Srbiju, on je još uvek u italijanskom zatvoru.

Šišićev beogradski branilac Milorad Panjević, kaže da odobrenje transfera od strane italijanske vlasti više nije u domenu naše advokature, već je reč o međudržavnim odnosima: "Pitanje je za naše vlasti koliko će intervenisati kod italijanskih vlasti, i italijanskih vlasti koliko će uvažiti te intervencije da se transfer što brže odobri."

Osim što se transfer odužio, javili su se i novi problemi. Naime, početkom decembra u kancelariju Milorada Panjevića, iz Italije je stigao faks od advokata koji su pilota Emira Šišića zastupali pred sudom u Rimu. U faksu, adresiranom i na šefa diplomatije Vuka Draškovića i ministra odbrane Zorana Stankovića, advokati podsećaju na obavezu plaćanja usluga. Kako B92 saznaje, radi se o sumi od oko 200.000 evra.

Advokat Milorad Panjević navodi delove faksa koji je primio: "Kao što vam je poznato, zajedno sa profesorom Augustom Sinagro, zastupao sam vašeg građanina Emira Šišića. Pre sudskog procesa, vaš ambasador u to vreme na dužnosti, insistirao je na obostranom ugovoru kojim mi preuzimamo odbranu, a ambasada je garantovala placanje posredstvom nadležnih ministarstava. Mi smo sproveli odbranu tokom celog procesa i platili kako tekuce troškove tako i troškove sudskog prevoda. Proces je završen odavno, sa dobrim ishodom ( u prvostepenoj presudi je izrecena doživotna kazna u samici), ali vi niste održali svoj deo dogovora placanja. Ovim putem vas najljubaznije podsecamo na placanje. Srdačni pozdrav, advokat Frančesko Falvo Durso."

Država osim duga koji ima prema italijanskim braniocima, novac duguje i Miloradu Panjeviću, kome nisu isplaćeni troškovi za dva putovanja u Italiju. Panjević kaže da iako mu je obećano da će mu troškovi puta kao i oni za ceo proces biti plaćeni, jer kako je rečeno nije u redu da to finansira advokat, on do danas nije dobio novac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.