Zaštitnik građana upozorava: Nema opravdanja za dečje brakove

Izvor: BKTV News, 10.Okt.2018, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana upozorava: Nema opravdanja za dečje brakove

Zaštitnik građana Zoran Pašalić poručuje da opstajanjem prakse ranih dečjih brakova u Srbiji moraju ozbiljno da se pozabave organi socijalne zaštite, obrazovnog i zdravstvenog sistema.

Prerani brakovi i vanbračne zajednice ne mogu se opravdati tradicijom ili običajnim pravom u određenim nacionalnim zajednicama, jer deca koja su gurnuta u rane brakove ostaju uskraćena za osnovna ljudska prava, upozorio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 11. oktobra, Međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dana devojčica.

Problem sklapanja dečjih brakova nije nepoznanica ni u 21. veku uz sve negativne posledice koje može da izazove, upravo zbog tih i dalje jakih tradicionalnih shvatanja, devojčice trpe nasilje u adolescentnom uzrastu, što se posle nastavlja i u bračnoj zajednici, ukazao je ombudsman.

"Mame su zakon" predlažu minimalac za porodilje

Pašalić je naveo da su u posebno osetljivom položaju romske devojčice, jer usled rane udaje, a samim tim i ranog rađanja, napuštaju obrazovni sistem i rad na sebi. Zaštitnik građana reagovaće u svakom takvom slučaju o kojem dobije saznanja i zahtevati od organa vlasti da pokažu šta su preduzeli iz svoje nadležnosti.

Ova loša praksa mora se suzbijati, da bi se devojčicama u riziku otvorila perspektiva za obrazovanje, razvoj i napredovanje, poručio je on.

I društvo i država formiraju ambijent u kome se krše rodni stereotipi, društveno nametnute i očekivane uloge, a devojčicama omogućava da život i buduća zanimanja planiraju prema ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima, piše u saopštenju.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.