Izvor: RTS, 04.Nov.2020, 01:45

Zaštitnik građana traži od MUP-a informacije o akcijama "Levijatana" i "Narodnih patrola"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova detaljne informacije o aktivnostima koje je preduzelo povodom nedavnih akcija organizacija "Levijatan" i "Narodne patrole".
Zaštitnik građana je iz medija upoznat da članovi pokreta "Levijatan" patroliraju po centru Beograda sa palicama i psima, da presreću migrante uz pretnje zabranom kretanja po gradu, a zatim snimke navedenih aktivnosti objavljuju na društvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mrežama, pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije.

Mediji su objavili i da je organizacija "Narodne patrole" 25. oktobra 2020. godine organizovala akciju, kako su je nazvali, "čišćenja" parka kod Ekonomskog fakulteta u kome se nalaze migranti.
Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije o aktivnostima koje je preduzelo i koje planira da preduzme povodom delovanja pomenutih organizacija, s ciljem prevencije kriminala i unapređenja bezbednosti u zajednici.
S tim u vezi, potrebno je da MUP dostavi informacije na koji je način u konkretnom slučaju primenjen policijsko obaveštajni model, koje su mere i radnje preduzete povodom saznanja da navedene organizacije uz upotrebu palica, pasa i uz pretnje presreću migrante po Beogradu i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije.
Zaštitnik građana traži od MUP-a da dostavi i koje su mere prevencije sprovedene, kojom dinamikom je postupano u periodu od dobijanja informacije da se navedeni događaji odvijaju na ulicama Beograda, da li je uspostavljena saradnja sa drugim državnim organima, a posebno informacije o postupanju policijskih službenika povodom navedenih događaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.