Izvor: RTS, 12.Feb.2021, 17:27

Zaštitnik građana: Pripadnici MUP-a tokom protesta nezakonito i nepravilno postupali

Zaštitnik građana utvrdio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova tokom protesta u julu prošle godine u Beogradu i Novom Sadu nezakonito i nepravilno postupali prema pojedinim građanima, da nisu imali vidno istaknute identifikacione oznake i da je Sektor unutrašnje kontrole samo u jednom slučaju utvrdio identitet lica koja su nezakonito postupala.
Zaštitnik građana je, po sopstvenoj inicijativi na osnovu saznanja dobijenih iz medija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i video-snimaka sa društvenih mreža, pokrenuo osam postupaka kontrole pravilnosti i zakonitosti rada MUP-a i utvrdio da u svim tim slučajevima postoje propusti u postupanju policijskih službenika prema pojedinim građanima u periodu od 8. do 11. jula 2020. godine, navodi se u saopštenju.

"Propusti se sastoje u nedozvoljenoj upotrebi sile i nezakonitoj i nepravilnoj upotrebi sredstava prinude od strane policijskih službenika prema pojedinim građanima čime su im povređeni pravo na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i pravo na dostojanstvo, a zatim u tome što policijski službenici nisu imali vidno istaknute identifikacione oznake što je otežalo sprovođenje istrage i utvrđivanje njihove individualne odgovornosti", ističe se u saopštenju zaštitnika građana.
Pored toga, u saopštenju se navodi i da je zaštitnik građana kao propust utvrdio i to što Sektor unutrašnje kontrole nije odmah po saznanju, odnosno bez odlaganja, preduzeo sve radnje i aktivnosti radi utvrđivanja činjeničnog stanja i pribavljanja dokaza, kao i individualne odgovornosti policijskih službenika koji su nezakonito i nepravilno postupali prema pojedinim građanima.
Zaštitnik građana u preporukama navodi da je potrebno da MUP kontinuiranim obukama obezbedi da svi policijski službenici prilikom primene ovlašćenja postupaju u skladu sa zakonom, kao i da obezbedi da svi policijski službenici prilikom obezbeđenja javnih skupova, održavanja javnog reda i mira i primene policijskih ovlašćenja prema građanima imaju vidno istaknute identifikacione oznake na osnovu kojih ih je moguće lako identifikovati.
"Ministar unutrašnjih poslova, direktor policije i načelnici policijskih uprava će, ostvarujući svoju ulogu u borbi protiv nekažnjivosti za torturu, poslati snažnu poruku da je neadekvatno postupanje prema građanima protivzakonito, neprofesionalno i da podleže odgovarajućim sankcijama. Dostizanje navedenog cilja će se osigurati sprovođenjem delotvorne istrage, utvrđivanjem individualne odgovornosti i sankcionisanjem odgovornih policijskih službenika", navodi se u preporuci.
Zaštitnik građana u preporuci navodi da Sektor unutrašnje kontrole u budućem radu treba da – odmah po saznanju o nezakonitom postupanju na štetu prava građana – preduzme sve radnje usmerene na otkrivanje odgovornih policijskih službenika.
"Zaštitnik građana očekuje da ga MUP Republike Srbije u roku od 60 dana obavesti o postupanju po ovoj preporuci", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaštitnik građana: Policija je nezakonito postupala prema građanima na protestima u julu 2020.

Izvor: Danas, 12.Feb.2021

Zaštitnik građana utvrdio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova na protestima u julu 2020. godine u Beogradu i Novom Sadu nezakonito postupali prema pojedinim građanima, da nisu imali vidno istaknute identifikacione oznake i da je Sektor unutrašnje kontrole samo u jednom slučaju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.