Izvor: RTS, 24.Sep.2020, 18:25

Zaštitnik: Vanredno stanje ne može biti opravdanje za ostavljanje dece bez zaštite

Zaštitnik građana utvrdio je da Centar za socijalni rad (CSR) grada Novog Sada nije sprovodio sve svoje nadležnosti tokom vanrednog stanja i da je uskratio pravo na zaštitu od seksualne eksploatacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece čija je porodica bila pod korektivnim nadzorom tog centra.
U saopštenju omudsmana se navodi da je u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada, pokrenutom po inicijativi Zaštitnika posle objava u medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je jedno dete seksualno zlostavljano na brodogradilištu, utvrđeno da novosadski CSR tokom vanrednog stanja nije sprovodio svoje aktivnosti, iako su mu problemi porodice iz koje potiču zlostavljana deca poznati od 2016. godine i da su sumnje na seksualno zlostavljanje starijeg deteta postojale i pre proglašenja vanrednog stanja.
"Potpunim obustavljanjem rada u vreme vanrednog stanja Centar za socijali rad grada Novog Sada nije pravovremeno zaštitio prava i interese maloletnika zbog čega je Zaštitnik građana zatražio od direktora tog centra da preispita rad zaposlenih koji je trebalo da ih štite i koji od 10. marta do 8. maja godine nisu preduzeli nijednu radnju i pored potvrđene sumnje na seksualno zlostavljanje deteta", navodi se u saopštenju ombudmana.
Zaštitnik građana je utvrdio da je ta porodica na evidenciji centra od 2016. godine zbog prijave nestanka starijeg deteta, da je 2018. godine mlađe dete zatečeno na plaži bez nadzora odrasle osobe, kao i da su komšije prijavljivale da su deca bez adekvatnog nadzora.
Takođe, prošle godine škola je prijavila sumnje na fizičko kažnjavanje deteta, kao i sumnju na seksualno uznemiravanje starijeg deteta koja je kasnije i potvrđena.
Utvrđeno je i da je novosadski CSR pokrenuo korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, ali da u tom periodu nijednu aktivnost u okviru tog nadzora nije sproveo.
Zaštitnik ističe da je isticanje vanrednog stanja kao razlog za nepostupanje i nesprovođenje korektivnog nadzora u ovakvim teškim porodičnim prilikama neprihvatljivo, jer se prava deteta ne mogu i ne smeju ograničavati.
Takođe navodi da nadležni organi javne vlasti treba da sačine plan rada i načina pružanja usluga građanima u vanrednim okolnostima.
Zaštitnik građana od novosadskog CSR traži da obezbedi neodložan i kontinuirani korektivni nadzor posebno u slučaju sumnje na seksualno zlostavljanje deteta i da postavi jasne prioritete u radu za slučaj vanrednog stanja, vanredne situacije i vanrednih okolnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.