Zaštititi decu u saobraćaju

Izvor: B92, 04.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštititi decu u saobraćaju

(FoNet, arhiva)

Beograd -- U Srbiji svake godine u saobraćajnim udesima pogine oko pedesetoro dece, a blizu dve hiljade biva povređeno.

Dok postojeći zakon samo u nekoliko odredbi tretira decu na poseban način, novi ima veliki broj odredbi, i preventivnih i represivnih, čiji je cilj da zaštite decu u saobraćaju. Novi zakon o bezbednosti saobraćaja, koji još od 2005. godine čeka na usvajanje, predviđa mnogo oštrije kazne za učesnike u saobraćaju, ali i za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << roditelje.

Statistika pokazuje da raste broj dece koja stradaju u vozilima, za šta odgovornost snose roditelji, ali i da deca svoje ponašanje u saobraćaju grade na osnovu primera koji im daje roditelj.

Gostujući u emisiji Uvećanje Info kanala B92, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objasnio je kako će novim zakonom biti tretirano nesavesno ponašanje roditelja.

"Ako roditelj napravi prekršaj, da li ga prevodi preko ulice gde to nije dozvoljeno ili, recimo, sa njim u vozilu prekorači dozvoljenu brzinu, o svakom takvom prekršaju biće obavešten Centar za socijalni rad", kaže on.

"Taj centar će, naravno, praviti svoju evidenciju i u zavisnosti od toga koliko se to često ponavlja, ako se ponavlja, preduzimaće određene korake koji mogu na kraju da dovedu do toga da osoba bude lišena roditeljskog prava u propisanom sudskom postupku", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.