Zaštitinik građana: Hitna pomoć da se izvini građanima

Izvor: Blic, 10.Maj.2017, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitinik građana: Hitna pomoć da se izvini građanima

Beogradska Hitna pomoć je, svojim saopštenjem da neće biti u mogućnosti da interveniše u centralnim gradskim ulicama za vreme protesta "Protiv diktature", postupila suprotno profesionalnim i etičkim pravilima ponašanja u obavljanju posla, kao i opravdanim očekivanjima građana poručio je vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković.

- Najavom da neće izvršavati svoje zakonom i etičkim kodeksom utvrđene dužnosti, hitna pomoć je dovela u pitanje izvesnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostvarivanja prava građana na pružanje neophodne hitne medicinske pomoći i neopravdano i neracionalno uznemirila javnost. Istovremeno, takvim saopštenjem naneta je velika šteta ugledu te zdravstvene ustanove - ističe Janković.

U saopštenju se ističe da je i nakon upućene urgencije, saradnja sa ombudsmanom izostala jer Gradski zavod za hitnu pomoć nije dostavio dokumentaciju koja je od značaja za postupak koji je vodio.

Između ostalog, tražena je i kopija odgovarajućeg akta te zdravstvene ustanove kojim je Nada Macura određena kao ovlašćeno lice za odnose sa javnošću.

Zaštitnik građana je preporučio Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu da bez odlaganja, putem sredstava javnog informisanja, kao i na svojoj zvaničnoj internet strani, građanima uputi izvinjenje zbog uznemiravajuće sadržine date u navedenom saopštenju.

Takođe, potrebno je da Ministarstvo zdravlja preispita radno pravni status i radno angažovanje svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji su ispunili zakonski uslov za odlazak u starosnu penziju, da li je svakom od njih donet odgovarajući pravni akt o prestanku radnog odnosa, kao i da li su nakon toga i dalje radno angažovani u istoj zdravstvenoj ustanovi i, ukoliko jesu, po kom osnovu.

O postupanju po upućenim preporukama Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć i Ministarstvo zdravlja će obavestiti Zaštitnika građana u roku od 15 odnosno 60 dana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.