Zaštitik građana za moderne propise o maternjem jeziku

Izvor: RTS, 20.Feb.2018, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitik građana za moderne propise o maternjem jeziku

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obeležava sutra, 21. februara, zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je da je neophodno donošenje novog, poboljšanog i modernijeg propisa o pravu na upotrebu i negovanje maternjeg jezika.
To pravo, naveo je Pašalić zagarantovano je u skladu sa visoko postavljenim standardima, ali uprkos tome u praksi se i dalje pojavljuju brojni problemi i nanosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šteta bogatstvu naše tradicije i kulture.

Republika Srbija, kao ne tako mnogo zemalja u svetu, može da se pohvali činjenicom da je na njenoj teritoriji u službenoj upotrebi veliki broj jezika na kojima se učenici i obrazuju, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.
Dodaje se da je zabrinjavajuća činjenica što, kako se navodi, u Srbiji i dalje ima mladih pripadnika nacionalnih manjina koji po završenom školovanju ne koriste srpski jezik, što kasnije postaje prepreka njihovoj integraciji u širu zajednicu i pri zapošljavanju.
Takođe, Zaštitnik ukazuje da ne treba zanemariti značaj učenja jezika društvene sredine.
"Važno je da u onim lokalnim zajednicama u kojima preovladava jezik nacionalne manjine, pripadnici srpskog naroda tokom školovanja uče i jezik svoje sredine", navodi se u saopštenju Zaštitinka građana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.