Izvor: RTS, 11.Jun.2021, 16:21

Zaštitik građana pokrenuo postupak kontrole zbog udžbenika u školi "Oslobodioci Beograda"

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole u radu Ministarstva prosvete i škole "Oslobodioci Beograda" posle pritužbi roditelja da je škola odbila njihovu molbu da zbog teške materijalne situacije odobri korišćenje besplatnih udžbenika.
Ombudsman traži da mu nadležno ministarstvo i beogradska osnovna škola u roku od 15 dana, zbog postojanja mogućnosti ugrožavanja i povrede prava deteta, dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.
Zaštitnik građana takođe od resornog ministarstva i škole traži da ga obaveste i da li je Savet roditelja škole učestvovao u postupku izbora udžbenika u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, i na koji način.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i škola treba da obaveste ombudsmana i na osnovu kojih kriterijuma je OŠ "Oslobodioci Beograda" vršila izbor udžbenika i na koji način su vrednovani kriterijumi za izbor udžbenika.
Zaštitnik građana od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja traži da ga obavesti i da li za sve osnovne škole postoji univerzalni i jedinstveni način vrednovanja kriterijuma za izbor udžbenika.
U pritužbi roditelja OŠ "Oslobodioci Beograd" podnetoj Zaštitniku građana navodi se da se veliki broj roditelja zbog teške materijalne situacije izazvane kovidom-19 obratio direktorki škole molbom da se odobri mogućnost nabavke bar jednog broja besplatnih udžbenika koje je, prema rečima roditelja, odobrilo Ministarstvo, ali da su njihovi zahtevi odbijeni.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zbog nabavke udžbenika Zaštitnik građana kontroliše Ministarstvo prosvete

Izvor: Danas, 11.Jun.2021

Nakon pritužbi roditelja učenika Osnovne škole "Oslobodioci Beograda", da je škola odbila njihovu molbu da zbog teške materijalne situacije odobri korišćenje besplatnih udžbenika makar za pojedine predmete, pokrenut je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.