Zašitita od grada gorući problem poljoprivrede

Izvor: RTS, 19.Maj.2015, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašitita od grada gorući problem poljoprivrede

Prehodnih dana grad je napravio veliku štetu u voćnjacima u pomoravskom i rasinskom okrugu, a u ariljskom kraju je oštetio skoro sve zasade maline. Odbrana od grada je među gorućim problemima poljoprivrede, kaže resorna ministarka Snežana Bogosavljević Bošković za RTS i ističe da će Ministarstvo poljoprivrede učiniti sve što može kako bi pomoglo malinarima da prebrode nastalu situaciju.
Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će učiniti sve što može da pomogne poljoprivrednicima oštećenim gradom, poručuje ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Posle zahteva Asocijacije proizvođača jagodičastog voća "Malinari Srbije" da ministarka poljoprivrede podnese ostavku zbog štete izazvane gradom, sutra će se ministarka sastati sa proizvođačima.
"Sutra ćemo razgovrati pre svega o funkcionisanju protivgradne zaštite, kako je do sada funkcionisao taj sistem, kao i o slabim efektima zaštite", rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a i dodala da će se razgovarati i o nastaloj situaciji i o tome šta je ministarstvo preduzelo i šta će preduzeti kako bi pomoglo malinarima.
Organizovala je, kaže, radnu grupu koju čine stručnjaci i predstavnici Ministarstva. Stručnjaci za malinarstvo će obići parcele pogođene gradom i podeliti stručne savete o tome kako da se oporave zasadi koji mogu, rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.
Nadam se da će jedan deo zasada dati rod i ove godine, kaže ministarka.
Sa asocijacijama malinara razgovaraće se o tome kako da se pomogne proizvođačima iz Ivanjice koji su najpogođeniji. "Spremni smo da maksimalno pomognemo jer je to i naš interes, kao i malinara", rekla je ministarka.
Ističe da je odbrana od grada među gorućim problemima poljoprivrede.
"Znajući za to, jedan od prvih satanaka kada sam stupila na dužnost bio je sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem. Ja sam razumela probleme u funkcionisanju i inicirala što pre donošenje zakona o gradu. Dok se ne donese, vršila sam apel na samouprave da daju maksimalan doprinos i, naravno, pozivala malinare da osiguravaju useve jer ne postoji stoprocentna zaštita od grada. I u prethodnim godinama, kada su blagovremeno delovali, ipak se desio grad i došlo je do štete", ukazala je ministarka.
Investiranje u protivgradnu zaštitu se, kaže Snežana Bogosavljević Bošković, isplaćuje i zato, ističe, želi da poljoprivrednici budu jači i investiraju u nju.
"Ministarstvo nudi pomoć. Za hektar zasada maline potrebno je 10.000 evra. U pogođenim područjima, refundacija je 5.500. Mi značajno pomažemo", rekla je ministarka i dodala da je osigurano preko 80 odsto zasada.
Napomenula je i da država regresira 40 odsto premije osiguranja, pa ako poljoprivrednici odvoje za to 10.000, država da 4.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.