Izvor: B92, 07.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaražena i treća osoba

Beograd -- Još jedna osoba zaražena je virusom SIDE prilikom transfuzije krvi isporučene iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Međutim, Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je u petak da je treća osoba koja je primila krv zaraženu HIV virusom bila bolesnica Kliničkog centra Srbije i da je, u medjuvremenu, preminula "zbog odmakle maligne bolesti". "(Krvna) Plazma nije mogla da utiče na tok i ishod bolesti" osobe koja je primila treći produkt jedinice krvi zaražene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << HIV-om i obradjene u Institutu za transfuziju krvi Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Instututu za transfuziju krvi objašnjavaju da je od davaoca, za koga se ispostavilo da je HIV pozitivan, uzeta jedna jedinica krvi, od koje su, prema uobičajenoj proceduri, izdvojene tri komponente: eritrociti, trombociti i plazma. Pomoćnik direktora Instituta za transfuziju krvi Snežana Drašković navodi da je eritrocite dobilo dete, dečak iz Podgorice, trombocite pacijent Kliničkog centra - stariji muškarac koji ima virus, ali nije oboleo, a smrznutu svežu plazmu treća osoba - žena čija krv treba da se testira: "Prva osoba koja je primila trombocitni koncentrat je identifikovana brzo zato što smo to imali u kompjuterskom sistemu, dok je ova jedinica plazme morala da se traži manuelno, pregledom oko 150.000 brojeva, zato što zamrznuta plazma ima rok upotrebe šest meseci. Znači morali smo da pregledamo šestomesečne protokole svih produkata izdatih tokom šest meseci, da bismo našli ovaj broj, a na osnovu njega i zahteva za plazmom identifikovali pacijenta. Ta pretraga se završila juče", rekla je Drašković.

Snežana Dršaković tvrdi da je na taj način zatvoren krug potencijalnih pacijenata koji bi mogli da budu zaraženi. Ona ponavlja da je testiranje krvi sada mnogo pouzdanije jer se koriste kompjuterizovani aparati koji u datoj krvi kontrolišu da li je prisutan Hepatitis B, hepatitis C i virus Side. Način na koji aparat radi objasnio je doktor Vasa Damjanović. On kaže da je korišćenjem tog aparata mogućnost ljudske greške u velikoj meri smanjena: "To je najmoderniji aparat ne samo u Evropi, nego i u svetu, koji eliza' metodom meri prisustvo ili odsustvo virusnih markera u serumu davaoca. Ljudska ruka tu ne može da uđe. Znači, ovaj aparat koristi isključivo svoje testove, mi nalivamo njegove rezervoare, a onda sam aparat dozira koliko i šta treba da ukapa u test ploču."

Prema rečima nadležnih u Institutu broj dobrovoljni davalaca krvi nije smanjen u poslednja tri dana, a građani sa kojima smo razgovorali kažu da nemaju strah od davanja krvi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.