Izvor: B92, 15.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaražen sidom

Beograd -- I.S, 17-godišnjak, umereno mentalno ometen u razvoju iz jednog sela kod Aleksinca preminuo je 9. avgusta na Infektivnoj klinici u Beogradu od side

U trenucima kada su se prvi simptomi bolesti pojavili boravio je u kući svoga oca, koji kaže da je I.S. "počeo da se gubi, nije mogao ni da razgovara ni da hoda, a da je sve to trajalo desetak dana".

V.d. direktorka aleksinačkog Centra za socijalni rad Bratislava Stojković kaže da je preminuli I.S. poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina često bežao iz Doma i tražio da se vrati kući, odakle je ponovo odlazio: "Vrlo često smo ga nalazili u Nišu, Beogradu, Dimitrovgradu, Sremskoj Mitrovici, manastiru Slanci kod Beograda, preuzimao ga je Centar ili ga je otac vraćao. Ne može se sa sigurnošću reći kako je došlo do infekcije."

Otac i brat preminulog, kao ni socijalni radnici, ne znaju zbog čega je mladić stalno bežao, ni sa kim se družio. Nalazili su ga na železničkim stanicama i na ulicama. "Mnogo se žalio da su ga tukli u Sremčici, da su ga neki drugari maltretirali, pominjao je neke ženske, imao je neke slike u novčaniku. Odakle su bile? Iz okoline Beograda", kaže otac preminulog I.S.

On kaže i da je zabrinut i za zdravlje svog najmlađeg sina koji se takođe se nalazi u Domu u Sremčici. Imajući u vidu da od infekcije HIV-om do razvoja bolesti može da prođe nekoliko godina, v.d. direktorka Centra za socijalni rad Bratislava Stojković kaže da je preminuli I.S. mogao biti zaražen u mlađem uzrastu, odnosno u vreme kada je bio smešten u Domu u Sremčici.

Nema testiranja

Direktor Doma za decu ometenu u razvoju, Milenko Čurović, kaže da se u domu neće vršiti testiranje na Sidu, jer po njemu još nije sigurno od čega je tačno dečak preminuo, a i za takvu vrstu testiranja potrebno je odobrenje Gradskog zavoda za zdravlje.

On takođe kaže da se u Domu obavljaju redovni lekarski pregledi i da je prilikom poslednjeg pregleda dečak bio potpuno zdrav: "On je 10. septembra 1996. godine primljen kod nas, a otpušten je 31.12.2003. godine i pre toga nekoliko dana je imao analizu krvi u Domu zdravlja i analiza krvi je pokazala da on nema nikakve simptome, čak ni simptome prehlade".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.