Zaraza se proširila po brdima

Izvor: Glas javnosti, 28.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaraza se proširila po brdima

BEOGRAD - Posle vesti da je u Crnoj Gori proglašena epidemija virusnog meningitisa građani Srbije sve ozbiljnije razmišljaju o tome da li je pametno da godišnji odmor provedu u toj susednoj državi.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pri Institutu za javno zdravlje Crne Gore objavio je da je broj obolelih prevazišao „uobičajeno javljanje te bolesti“, jer je od početka godine virusom zaraženo ukupno 114 građana u devet crnogorskih opština. Posebno zabrinjava činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se epidemija „zahuktava“ jer je u samo četiri dana registrovano još osam obolelih.

Podaci na sajtu Instituta, koji se inače redovno ažuriraju, mogli bi da budu utešni za one koji vole da se sunčaju na crnogorskim plažama, jer je najviše obolelih registrovano upravo u gradovima koji nisu uz obalu. Tako je od ukupnog broja zaraženih čak 65 njih iz Podgorice, 17 iz Danilovgrada i 11 iz Nikšića, a među bolesnima nema onih koji su došli na letovanje.

- Poslednji put se virusni meningitis u epidemijskoj formi kod nas javio pre osam godina, kada je zaražena 401 osoba u Crnoj Gori, a pre toga je 1994. godine bilo 115 obolelih - rekla je za crnogorske medije doktorka Sanja Medenica.

Institut je demantovao tvrdnje da je epidemija proglašena u utorak, jer su posle velikog broja registrovanih slučajeva, kada je zapravo zapažen trend rasta broja obolelih, nadležni proglasili epidemiju još sedmog maja. Od stručnjaka iz susedne države, na čiju turističku sezonu će se epidemija verovatno negativno odraziti, stižu umirujući tonovi. Oni poručuju da je epidemija uobičajena pojava koja se „javlja ciklično“, ali i da je poštovanje osnovnih pravila o ličnoj higijeni i ispravnosti hrane dovoljne zaštita.

Virusni meningitis je tipična crevna zarazna bolest, najveći obolelih uvek ima tokom letnjih meseci i u prvim jesenjim danima. Najčešće se prenosi higijenski neispravnom vodom za piće, a najviše obolevaju deca zaražena prilikom kupanja u vodama koje nisu dovoljno čiste. Bolest se može dobiti i unošenjem kontaminirane hrane i preko prljavih ruku.

Meningitis je inače upala moždanih ovojnica i manifestuje se glavoboljom, povišenom temperaturom i poremećenom crevne flore. Do zapaljenja dolazi kada mikroorganizam - uzročnik ove bolesti stigne do moždanih ovojnica i tada kreće da se razmnožava. Ova bolest se znatno razlikuje od zapaljenja mozga koja je znatno teža bolest kada dolazi do prodora bakterija ili čak parazita u fino moždano tkivo.

ova ce bolest biti svake godine tu samo za srbe pa planirajte da ubuduce idete nedje dje je cisto i uredjeno kao recimo ada ciganlija a i srpsko je jer Crna Gora nije vise srpsko more a i nece nikad vise bit

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.